Отново за случая с /не/опасните отпадъци в село Ралево

11.09.2013 12:51

На сесията на Общинския съвет на 30 август, с декларация, съветниците от групата на „БНД – Обединена десница информираха, че на 16 и 19 август тази година жители на село Ралево, работещи по програма „Временна заетост“, са изпратени от кметския наместник Иван Мончев без защитни облекла, маски и ръкавици да почистят две помещения на склад, намиращ се в близост до селото, където са съхранявани от дълги години стари пестициди. Вследствие на интервенцията двама от тях са приети на 20 август за лечение в Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен.

ralevo2
Те призоваваха кмета на Община Плевен да предприеме спешни действия, в координация със специализираните служби, за обследване на случая и незабавна компетентна намеса, като настояха в срок от една седмица кметът на общината да провери и отговори има ли превишаване на правомощията от кметския наместник Иван Мончев и застрашил ли е той със своите действия живота на жителите на селото, изпратени от него да почистят въпросните помещения със складирани токсични отпадъци.
Официалният отговор на Общината бе представен на редовен брифинг на кмета на 9-ти септември, но не от градоначалника, а от шефката на отдел „Екология” – Павлина Тодорова.
Тя информира, че на 20 август, когато е получен сигнал от жител на селото, със заповед на кмета е създадена комисия от Община Плевен и е направена проверка на място, в която е участвал и кметският наместник. „Не са открити пестициди нито в някогашния склад, нито чували в полето наоколо, както се твърди в сигнала, но се е усещала миризма”, коментира Тодорова. Тъй като сигнала е бил изпратен и до Регионалната инспекция по околната среда и водите, е последвала втора проверка, с представители на специализирания орган. Тя пък установила, че между строителните отпадъци има бял прах и буци от вещество с лилав цвят, с големина на юмрук.
На 23 август, по искане вече на прокуратурата, РИОСВ вземат проби от почвата на разстояние от постройката 2, 4 и 6 метра и дълбочина от 0 до 10 см., които са изпратени в лаборатория в Русе. Неофициалните резултати сочат, че няма опасни вещества, заяви Тодорова. Въпреки това, обаче, Общината е потърсила „сертифицирана за управление на опасни отпадъци” фирма, която да извози отпадъците до депото за опасни отпадъци в Севлиево…..
Ето какво съобщиха пък днес официално от РИОСВ – Плевен:
„На 20 август 2013 г. в РИОСВ – Плевен е постъпил сигнал от телефон 112, че при почистване на терен в сграда на бивше ТКЗС в село Ралево, са открити 6 чувала с негодни продукти за растителна защита (ПРЗ) с надпис “ДДТ”. Незабавно е извършена проверка от експерти на РИОСВ– Плевен, Община Плевен, ОУ ПБЗН – Плевен, РЗ при ОДБХ – Плевен, в присъствието на кметския наместник на селото. По време на проверката не е констатирано наличие на разкъсани опаковки с ПРЗ.

Екоинспекцията е възложила на Регионална лаборатория – Плевен към ИАОС да извърши вземане на почвени проби от терена около сградата на бившето ТКЗС, а последващото изпитване на почвените проби да се извърши от Регионална лаборатория – Русе към ИАОС. Полученият протокол от Регионална лаборатория Русе за изпитване на почвени извадки показва, че няма превишения в почвата на органохлорни пестициди, включително на ДДТ-сумарно, спрямо нормите за максимално допустими концентрации за органохлорни пестициди.

ekspert3

РИОСВ- Плевен е дала също и предписание на община Плевен в качеството й на притежател на отпадъка от ПРЗ да ограничи достъпа до постройката и да осъществи контакт с фирма, притежаваща документ по Закона за управление на отпадъците за предаване на отпадъците.“

Поради отсъствието на кмета от брифинга, остана без отговор втория основен въпрос в декларацията на съветниците: има ли превишаване на правомощията от кметския наместник Иван Мончев и застрашил ли е той със своите действия живота на жителите на селото, изпратени от него да почистят въпросните помещения със складирани токсични отпадъци.
Темата остава открита, както и съмненията, че в случая, някой се опитва да неглижира случая и да „замаже” действията на представителя на властта в Ралево.

На снимките – сградата в Ралево и епикризата на един от потърпевшите жители на селото от неналичието на опасни отпадъци….

#тагове:

НАЙ-НОВИ: