Великолепна инициатива на ВИМ-Плевен представя достойни плевенчани

05.09.2013 18:12

По повод 6 септември – Денят на Съединението на княжество България и Източна Румелия, Дирекция „Военно-исторически музеи” Плевен представя на оградата на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” изложба с постери „Преселници от Емборе, Македония, в обществено политическия живот на Плевен”.

vim1
Много българи от Македония, още преди освобождението се изселват към вътрешността на българските територии в търсене на по-добри условия за живот, повече сигурност и възможност за реализация.
В Плевен, в годините преди освобождението до първото десетилетие на ХХ в., се преселват около 25 фамилии българи от Македония, много от които от Емборе, Егейска Македония, днес в границите на Република Гърция. Нека плевенчани си спомнят за тях, защото това са наши съграждани, които не само са се вписали в историята на града ни, но са оставили ярка и трайна следа в обществено политическия, културния и духовен живот на Плевен.

vim2
Изложбата илюстрира живота и дейността на някои от фамилиите с най-големи заслуги към развитието на град Плевен.
На осем постера са представени: кратка информация за село Емборе, Димитър Константинов – един от първите преселници, виден благодетел и дарител, човекът вложил милиони в изграждането на обществени сгради, подарени на Плевен, допринесъл за икономическото му духовно и социално развитие и архитектурен облик.

vim3

Фамилия Върбенови – заможни търговци – прекупвачи, собственици на земя, чифликчии, щедри дарители на плевенските църкви и на училища от родния им край. Оставили наследници, които активно се включват в обществено политическия живот но страната.

vim4

Братя Коста и Димитър Стоянови – търговци, напредничави индустриалци, помогнали за развитието на мелничарската промишленост, корабостроенето и щедро спонсорирали духовния живот на града. Фамилия Димитрови – търговци, успешно пуснали корени в обществено социалния живот на Плевен, участници във войните за национално обединение, оставили наследници, продължили делото им в полза развитието на града. Васил Карастоянов и Димитър Пападжаков – хора с активна обществено-политическа позиция, антифашисти. В. Карастоянов загива в борбата против фашизма, а Д. Пападжаков в редовете на интербригадистките формирования в Испания.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: