Зеленогорски: По места кметовете на ГЕРБ продължават да мачкат представителите на Реформаторския блок

31.08.2013 17:00

Решението за това как „Движение България на гражданите“ ще продължи участието си в Реформаторския блок ще бъде взето на най-високия форум на партията – Националното събрание, което ще се проведе на 21 септември в София. Това заяви днес лидерът на движението Меглена Кунева на пресконференция в Стара Загора. В момента там се провежда разширено заседание на Националния съвет на движението, в което участват областните координатори и общинските и районни председатели – над 300 души. Днешното заседание има за цел да подготви Националното събрание, на което ще бъде избрано и ново ръководство на движението.

St_Zagora
Реформаторския блок е една от най-широко обсъжданите теми на днешното заседание, както и отношението към ГЕРБ и политическата ситуация в момента.
Разделителната линия за нас е ясна: в Реформаторския блок могат да бъдат само тези, които искат безусловно оставка на правителството и предсрочни избори, заяви Даниел Вълчев. Той беше категоричен, че при такава ниска степен на обществено доверие и недоказана визия за реформи, това правителство няма да извърши почти никакви реформи. Вълчев прогнозира много слабо развитие на икономиката, но и огромен натиск за харчене. По думите му, искането за оставка не е въпрос на лично отношение, а на убеждение, че това правителство няма шансове да управялява добре. За разлика от ГЕРБ, при нас това е въпрос на лично спасение, категоричен бе Вълчев.
„ГЕРБ управляваха България до съвсем скоро и трябва да им се даде справедлива оценка на това, което свършиха. Често говорим за магистрали, но спомнете си четиримата министри на здравеопазването“, заяви Даниел Вълчев, попитан какво е отношението на блока към ГЕРБ.
„Естествено е, че не искаме да затръшваме вратата пред партии, които са се легитимирали в център-дясно, но не може да забравим порочните практитки в управлението на ГЕРБ и начинът, по който провеждаха избори“, допълни Найден Зеленогорски. Той добави, че докато в София лидерът на ГЕРБ казва „айде да си сътрудничим“, по места кметовете продължават да мачкат представителите на Реформаторския блок. „Ще бъда много по-щастлив, когато Искра Фидосова спре да има влияние в Монтана, и когато кметът на Плевен спре да уволнява хора от Реформаторския блок“, посочи той и коментира, че поведението на местните феодали на ГЕРБ поставя въпроси кой всъщност управлява партията. „Не е достатъчно да кажеш „преживяхме катарзис“ – Искра Фидосова си отиде, но фидосовщината остана“, заключи той.
Зеленогорски съобщи още, че в близките дни ще бъде обявен официално Гражданския съвет към Реформаторския блок. Ще представим и политики за излизане на страната от кризата и ще докажем, че ние сме единствената алтернатива, каза още той.

На въпрос каква е позицията на движението за ситуацията в Сирия, Кунева припомни, че партията очаква парламентът да проведе спешно обсъждане на ситуацията. „Навсякъде по света, дори и в президентски републики, хората смятат, че решенията трябва да бъдат широко обсъждани“, посочи тя. Кунева беше категорична, че кабинетът трябва всекидневно да информира обществеността какви мерки предприема за бежанския поток и за другите рискове пред националната сигурност. По думите й страната може да се възползва повече от участието си в ЕС, като например от системата за опазване на границите ФРОНТЕКС. ЕС не е само директни плащания и магистрали, а най-вече сигурност, коментира тя. Лидерът на „Движение България на гражданите“ прогнозира, че Русия едва ли ще промени позицията си и ако има удар срещу Сирия. Тя посочи, че не желае жертви от никоя страна, но и че светът не може да остане безучастен към химическа атака – акт, забранен още през 1925 г. По думите й в България няма достатъчно институти и експертиза, които да оценяват рисковете от разпространението на ислямизма толкова близо до нашите граници.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: