Кметът да провери за случая с токсичните отпадъци в Ралево, поискаха съветници

29.08.2013 11:39

С декларация на групата общински съветници от БНД Обединена десница започна сесията на местния парламент на 29-ти август в зала „Гена Димитрова” в Плевен.

ralevo2
На 16 и 19 август жители на село Ралево, община Плевен, по програма Временна заетост, т.н. чл. 9, са изпратени от кметския наместник Иван Мончев да почистят 2 помещения на склад, намиращ се в близост до селото, където са съхранявани от дълги години стари пестициди – без защитни облекла, маски и ръкавици. В следствие на интервенцията двама от тях са приети на 20 август за лечение в клиниката по клинична токсикология на УМБАЛ „Георги Странски” Плевен. Пише в текста на декларацията. И още: Жителите на село Ралево са силно обезпокоени от факта, че неконсервираните токсични вещества и в момента създават реална опасност за екологична катастрофа в района – отравяне на почви и води.
Призоваваме кмета на Община Плевен да предприеме спешни действия, в координация със специализираните служби, за обследване на случая и незабавна компетентна намеса. Това са и исканията на притеснените жители на село Ралево и близките села, разположени в каньона на Чернелка.

ekspert3
Настояваме в срок от една седмица кметът на община Плевен да провери и отговори, има ли превишаване на правомощията в случая при действията на кметския наместник на село Ралево Иван Мончев, и застрашил ли е той със своите действия живота на жителите на селото, изпратени от него да почистят въпросните помещения със складирани токсични отпадъци!, категорични са съветниците от Десницата.
Припомняме на читателите, че именно Плевен за Плевен бе медията, която информира за случая в Ралево и алармира институциите.

Снимки – архив Плевен за Плевен и епикриза, предоставена ни от един от работниците

#тагове:

НАЙ-НОВИ: