Издадоха уникален сборник с ценни изследвания за Плевен и Плевенския край

28.08.2013 16:31

kniga1

Излезе от печат сборника „Плевен и Плевенския край” – минало, традиции, духовност. Той съдържа материали от проведената през октомври 2012 година в Плевен научна конференция и е факт, благодарение на съвместните усилия на Дружество „Краезнание”, Регионалния исторически музей, Военноисторическите музеи и Регионална библиотека „Христо Смирненски”. Съставител и редактор на сборника е Петко Дилков, като изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Община Плевен.
Луксозното издание, близо 500 страници, съдържа статии, изследвания, коментари на научни работници, историци и краеведи, свързани с малко познати и любопитни факти от историята на Плевен, Плевенско, плевенските родове и традиции. В него участват с публикации близо 30 автора, като то е и илюстрирано с богат снимков материал.
„Създаване на Плевенска областна стопанска камара”, „Академик Юрдан Трифонов – учител на княз Борис и принц Кирил”, „Плевенската промишленост до 1947 година”, Главната улица на град Плевен /1940 – 1946/ са само част от интересните заглавия в сборника – един ценен изследователски документ за една не дотам изследвана част от историята на града, разбирана в най-широкия смисъл на думата. Специално място в него е отделено на манастирите и църковното строителство в Плевенския край, на учебното дело, на музикалния живот, на видни личности, фамилии и родове.
Ако сборникът има някакъв недостатък – това е ограниченият му тираж. Но той би могъл лесно да бъде поправен, стига да намери подкрепата на местни патриоти и спомоществователи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: