10 нови червени и бели вина представя в сряда Плевенският институт

26.08.2013 14:14

ilv1

40 сорта десертно и винено грозде, произведено в Експерименталната база на Института по лозарство и винарство в Плевен, и 10 вида червени и бели вина, ще бъдат представени на Открития ден на виненото и десертното грозде, който ще се проведе в сряда от 10 ч. в Института по лозарство и винарство в Плевен. Това информира на пресконференция днес директорът му доц. Иван Пачев, на първата пресконференция, която дава през живота си. В рамките на открития ден ще бъде представен и научен доклад за борбата с маната и оидиума от гл. ас. д-р Николай Генов. Доцент д-р Виолета Димитрова ще направи презентация на тема – създаването на качествен посадъчен материал и използването му от производителите за създаването на нови лозя. В програмата е включена и презентация на банка за политиката й при кредитиране на производители в областта на лозарството.
Основен акцент на събитието, естествено, ще бъдат презентациите на най-новите сортове грозде, селектирани в ИЛВ – Плевен. Сред десертните, това са “Гарант” и “Плевенски фаворит” – ранно-зреещите бели десертни сортове. Лозите са с висока родовитост и добив, с повишена устойчивост при ниски зимни температури, мана и оидиум – болестите, които влияят най-много върху развитието на лозата и даването на максимален добив от нея. Гроздето и от двата сорта е подходящо за консумация в свежо състояние и притежава великолепни вкусови качества, уверява доц. Пачев.

ilv2
От винените, селектирани в ИЛВ Плевен, ще бъдат представени “Плевенска роса”, „Трапезица” и “Кайлъшки рубин”. Първият сорт е раннозреещ бял, а виното от него – със сламесто зелен цвят, приятна свежест, съчетана с нежен мискетов аромат, хармонично разпределен в самата течност. “Трапезица” е червен, среднозреещ сорт. В района на Плевен гроздето му узрява в началото на септември. “Кайлъшки рубин” е средно, до късно-зреещ червен сорт, подходящ за производство на червени сухи вина, отличаващи се с рубинено червен цвят – плътни, хармонични и подходящи за стареене.
“Преди около месец и половина в Института гостува китайска делегация от провинция Харбин, за която направихме дегустация в нашата изба. От всички червени вина, които представихме, гостите най-много харесаха тези от “Кайлъшки рубин”, коментира на пресконференцията за журналисти доц. Иван Пачев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: