Важни промени за детските и други помощи!

23.08.2013 12:56

Измененията в част от нормативните документи, по които работят структурите на “Социално подпомагане”, представи днес на пресконференция за журналисти директорът на РД “Социално подпомагане” – Вацка Хорозова.

vatzka
От 15 август са настъпили изменения и допълнения в Закона за семейните помощи за деца. Еднократната помощ при бременност може да бъде поискана в срок от 3 месеца, считано от определения термин за раждане, а не както досега – в месеца, в който се роди детето. В срок до 31 октомври в дирекциите на “Социално подпомагане” родителите трябва представят уведомление, че детето им е записано на училище, а от тази година това важи и за тези в предучилищна група, информира Вацка Хорозова.
Детските

ще се спират, ако през съответния месец ученикът е отсъствал 5 учебни часа, за които няма уважителна причина. За такива се приемат, когато за отсъствията е представена медицинска бележка, бележка от спортен клуб, в който детето членува, или документ от ръководител на танцова или музикална формация. От своя страна, директорът на детската градина или училище, в което има подготвителни групи за задължителна предучилищна подготовка, ежемесечно трябва да изпраща до РД “Социално подпомагане” справка за отсъствията. В случаите, когато има преместване на дете в подготвителна група, приемащата детска градина или училище трябва да уведомят регионалната дирекция, за да получава тя съответните справки за неприсъствие, стана ясно на пресконференцията.
Промяна в Закона за семейните помощи за деца предвижда – ученици, настанени в домове за деца и ползващи социална услуга резидентен тип, считано от 1 януари догодина, да получават „джобни”. Досега, финансиране в размер от 30 лв. месечно, получаваха единствено децата, настанени в домове за лишени от родителски грижи, коментира Вацка Хорозова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: