Приказка за коне в семеен чифлик „Дилчеви”

23.08.2013 18:18

kon6

След промените в България, когато много от така наречените бизнесмени пръскат пари в скъпи коли, екзотични дестанции, кичозни хотели, едно семейство от Плевенския край, влюбено в конете, решава да инвестира в развъждането и умножаването на грациозните и своенравни животни, да полага 24-часови грижи за достолепните приятели на човека, да създава красота.
„Приказката” за Цветан Вълешков, за Павлина Дилчева и сина й – Стефан Бурджев започва преди 15 години – на 30-на километра от Плевен, на входа на село Садовец, наблизо до живописния каньон на Вит. Тя си има и име: семеен чифлик „Дилчеви”.

kon3
Занимавахме се основно със земеделие, но любовта към животните ни накара да започнем да отглеждаме овце. Купихме си и една кобила – дунавска порода и така се започна, споделя с вълнение Цветан. В момента във фермата отглеждат близо 60 коне, кобили и кончета. Дунавският кон е българска порода, създадена в бившия конезавод „Клементина“ край Плевен, чрез кръстосване на жребци от породата Нониус с кобили Нониус, англо-арабки, полукръвни ездови и местни подобрени. Представителите имат сравнително едър ръст с височината при холката е 162 см., удължено масивно, но хармонично телосложение,с много добре развита мускулатура и здрава костна система.

kon7
Другата порода коне, която отглеждат в чифлик „Дилчеви”, са така наречените тежковози. Пред фотообектива ни позират импозантни, но миролюбиви кобили. Във фермата вече има и малки кончета. Вносът на тежковози у нас започва още от 1894 г., когато е открита ардено-першеронската секция в конезавода “Кабиюк”. През 1924 г. обаче секцията е закрита. Повторно работата по създаване на наш тежковоз започва през 1950 г. Използват се внесени от Унгария, Полша и Русия жребци и кобили, както и останали у нас след Втората световна война трофейни тежковозни кобили. Най-добра порода-подобрителка за нашите условия се оказва Руската тежковозна порода. Височината при холката на Българския тежковоз е около 153 см. Основният цвят е алест, но се срещат също чилести и кестеняви коне.

kon4
От три тодини в чифлик „Дилчеви” отглеждат и спортни коне за състезания по прескок. В момента на нашето посещение с поредно отличие от надпревара в Арбанаси се е завърнала 5-годишната кобила Зина. За нея и за още 3 млади кончета целодневни грижи полага треньорът от известната спортна фамилия – Антон Дацински. Конете са от най-старата от немските полукръвни породи – Холщайнер. Те са плод на системното развъждане на съществувала в най-северната провинция на Германия, Schleswing – Holstein, порода в продължение на 750 години.

kon2

Холщайнерите са едни от най-добрите спортни коне, особено подходящи за скачане, дресура, придвижване. Породата е утвърдена като една от най-добрите сред спортните коне, за това че е със силни бедра, придвижва се с плавни повдигания, демонстрирайки мощ, уравновесеност и гъвкавост. Желанието за работа и интелигентността правят Холщайнера идеалният спортен кон.

karutzi

При разходката във фермата откриваме и една от най-големите колекции в България на рисувани каруци – уникати, както и луксозен австрийски файтон – достоен да задоволи мечтата за една романтична разходка дори и най-капризната двойка влюбени.

stefan
В момента разработваме проект, с който да кандидатстваме за създаване на спортен комплекс с открит и закрит манеж, къща за гости, развлечения за хора от всякакви възрасти, разкрива пред екипа на Плевен за Плевен амбициозните планове на семейната ферма Стефан Бурджев. Иначе, във фермата отговорностите са строго разграничени: Стефан отговаря за организация на публични мероприятия и връзки с обществеността, майка му е финасовият мениджър, а Цветан – управителят на чифлика.
Новината, с която ни изпращат домакините от семеен чифлик „Дилчеви” е предстоящата регистрация на спортния им клуб по конен спорт.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: