След едно неофициално посещение, една официална информация за братския Ростов на Дон

05.08.2013 14:36

По повод честването на 50-годишнината от установяването на партньорски отношения между Плевен и Ростов на Дон Община Плевен инициира преименуването на част от централна улица в града. Идеята е улица „Цар Борис III” в участъка от хотел „Ростов” до кръстовището на бул. „Д. Попов” и ул. „Д. Константинов” да носи името „Ростов на Дон”.

rostov
Останалата част от улицата – от бившето кино „Освобождение” към ул. „Асен Халачев” ще запази името „Цар Борис III”. Предложението ще бъде представено и обсъдено на заседание на Председателския съвет при Общински съвет – Плевен, с цел постигане на подкрепата на всички групи в местния парламент. При наличие на консенсус предложението ще бъде внесено официално на сесия на Общинския съвет, стана ясно на брифинг за журналисти на кмета проф. Стойков.
50-годишният юбилей от първото побратимяване на Плевен ще бъде тържествено отбелязан първо в Ростов на Дон през септември по време на Дните на града, а през следващата година – в Плевен.
Освен официалната делегация от Община Плевен за руския град ще отпътува и по-голямата част от Северняшкия ансамбъл, който ще има серия участия в празничната програма и гала концерт. Артисти от ансамбъла ще участват и в традиционната проява „Танцуващия град”, в рамките на която ще преподават уроци по български народни танци на гражданите на Ростов на Дон.
В празничната програма е включено и представянето на фотоизложба с работно заглавие – „Духът на Плевен”. Неин автор е Георги Великов – Чарли, дългогодишен фоторепортер на вестник „Плевенски вести”. Фотоизложбата ще включва около 35 фотографии на различни забележителности в града, както и три тематични фотопана – „Старият Плевен”, „Културата на Плевен” и „Хората на Плевен”.

darin
Без да се заяжда, Плевен за Плевен ще си позволи един кратък коментар, относно тъй и неотчетената неофициална визита на шефа на местния парламент и двамата заместници на кмета, която се състоя преди дни в Ростов на Дон. Толкова ли е сложно, да обявиш официално: тези представители на Община Плевен бяха еди къде си, по каква причина, и свършиха еди какво си…

снимки – архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: