Да помечтаем на покрива на Панорамата

04.08.2013 7:37

panorama4

Ремонтните дейности и благоустрояването в и около Панорамата продължават в ускорен ритъм, успя да се убеди на място екип на Плевен за Плевен. Те са част от Комплексния проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен на стойност малко над 5 милиона лева и трябва да приключат до края на месец септември тази година. Това може да стане и по-рано, убеден е директорът на Военно-исторически музеи доцент Милко Аспарухов, който не скрива задоволството си от добрата работа по изпълнение на проектните дейности на плевенската фирма „Стройпродукт” ЕООД. Проектът предвижда подмяна на климатичната инсталация на Панорамата, ремонт на сградата за подобряване на енергийната ефективност и въвеждане на електронен контрол на осветлението.

panorama7
На място се убедихме, че модерните климатични инсталации вече са доставени и готови за монтаж. Започнало е и изграждането на „най-голямата атракция” – панорамния асансьор към покривната площадка на Панорамата. Привършват също облагородяване на прилежащия терен и ремонтът на паркинга и уличните платна.

panorama9
На покрива на Панорамата, откъдето се разкрива уникална гледка към разположения в равнината град, разговаряме с доцент Милко Аспарухов за развитието на Плевен като атрактивна туристическа дестинация. И двамата сме съгласни, че двете ключови дестинации, които могат да пренасочат туристическия поток към Плевен, това са Панорамата и Кайлъка. Това доказват и статистическите данни в отчетните документи за състоянието на туризма в Плевен пред последните години. Атрактивното кръгово пространство на покрива на Панорамата пък ни кара да помечтаем, как то би могло да се превърне в невероятна сцена за музикални и сценични представления. Пространството позволява поставянето на два реда столове за зрители, а използването на здравите бетонни основи, би могло да стане фундамент за изграждането на красива сцена.

panorama2

Доцент Аспарухов споделя и идеята за модерни 3-де възстановки на историческите събитията – нещо, което като техническо изпълнение вече е правено по света и би могло да стане и в пространството около Панорамата. Истината е, че твърде „разглезения” вече турист би могъл да бъде привлечен вече само с нещо иновативно и уникално. Дали това би могло да се случи – това вече е въпрос на определяне на приоритети в стратегията за развитие на туризма в община Плевен, с оглед на идващият вече нов програмен период 2014 – 2020 и на концетриране на ресурси и усилия.

panorama5
Както се казва, да направим за година едно нещо – но да е значещо и смислено…

#тагове:

НАЙ-НОВИ: