За „Почетен гражданин на Плевен” предлагат „посмъртно” д-р Александров

03.08.2013 12:53

grad

Доктор Александров да бъде удостоен „посмъртно” със званието „Почетен гражданин на Плевен”, предлагат групата общински съветници от БНД – Обединена десница. Предложението за удостояване с най-високото отличие на Община Плевен на първия демократично избран кмет на града, е внесено на 2 август в администрацията на местния парламент. Предстои да бъде гледано и одобрено от специализираната комисия на Общинския съвет, и внесено при одобрение на сесия на местния парламент.

alexandrov
Д-р Александър Лаврентиев Александров е роден на 29.12.1942 г. в Бяла Слатина в семейството на свещеник. Живее в Плевен от 1949 г., където завършва средното си образование. Приет е за студент в Стоматологичния факултет на Медицинския Институт – София. Завършва с отличие висшето си образование през 1968 г.
Работи по разпределение в Левски. През 1973 г. постъпва на работа в Хирургичното отделение на Окръжна Стоматологична Поликлиника гр.Плевен. Придобива специалност хирургична стоматология през 1974 г. След конкурс става завеждащ Хирургично отделение на Окръжна Стоматологична Поликлиника в гр.Плевен през 1986 г.
Хонорован преподавател към ИЗПК /Институт за подготовка на здравни кадри/ при профил „Медицински сестри“. Има изключителен принос за възстановяване на Зъболекарският съюз и изграждане на Районна комисия в Плевен, която оглавява няколко мандата. През 1990 г. защитава дисертация и придобива научна степен.
Член на временната управа на Плевен през 1990 г. Избран за депутат от листата на СДС и за кмет на община Плевен, след изборите през 1991 г. Решава да остане кмет на общината, като изпълнява тази функция през мандата 1991-1995 година.
Д-р Александров е първият демократично избран кмет на Плевен след 1989 год. Политическата му дейност се характеризира с принципност и умение за диалог, както с опонентите и съмишлениците си, така и с представителите на изграждащото се гражданско общество.
След мандата му като кмет на Общината, продължава да работи по специалността си в Плевен. Заминава за София през 2009 г., където живее и работи. Определени дни пътува до Плевен, където продължава да дава консултации и да извършва хирургични интервенции. Съпругата му също е зъболекар, имат двама сина – единият стоматолог, другият финансист.
Доктор Александров си отиде от този свят на 30.11.2012 г. София, без да престава да работи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: