Уникален мраморен медальон изпълва фоайето на Панорамата

01.08.2013 20:29

Експозицията във фоайето на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” вече изглежда различно. В центъра, заобиколен от художествена сбирка от литографии, посветени на Руско-турската война от 1877 г. и планински оръдия, картечници и мортири, разположени под формата на Георгиевски кръст, своето място зае уникален мраморен медальон. Той е и исторически паметник, и произведение на пластичното изкуство.

panorama1
Появата на този изключително интересен медальон има предистория. През 2002 г. година мълния порази Паметника на победата при река Вит и нанесе значителни щети – пада металният кръст от върха на пирамидата и декоративният мраморен медальон на западната страна се пръска на десетки късове.
Веднага от Военноисторически музеи – Плевен събраха 68 отломки, които бяха прибрани за съхранение във фонда на музея. Същата година, с финансовата помощ на Домостроителен комбинат „Генерал Ганецки”, бе възстановен кръстът на върха на пирамидата, но вместо метален се постави каменен. Тази пролет започна реставрация на мраморния медальон. Реставрираният красив, филигранно изработен мраморен медальон не може да бъдат върнат на паметника и да остане изложен на външни атмосферни влияния. Затова днес той е положен във фоайето на Панорамата, за да внесе хармония и бъде акцент в експозицията. Това коментира за Плевен за Плевен директорът на Военноисторически музеи Плевен – доц. Милко Аспарухов.
Проектът е на архитект Вокар. Медальонът, Георгиевските кръстове и надписите са изработени в град Карара, Италия, в работилницата на майстор Фиаски. Неслучайно е потърсена прочутата италианска школа. Тя може най-добре да съчетае патетиката на войната с елегантността на изкуството, скръбта от гибелта и вдъхновението от подвига. Има много стил и финес в изработката.Този медальон ни изправя пред измерения, пред които днешния ни ден изглежда много малък, развълнувано споделя Аспарухов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: