Код „жълто” за Плевен по време на горещниците

28.07.2013 6:49

pleven5

Днес е обявен код „жълто” в пет области, между които и Плевенска. Температурите се очаква да достигнат до 38 градуса. Жегата съвпада с астрономическите горещници, които се отбелязват на 28, 29 и 30 юли.
Горещниците се отбелязват предимно в Северна и в Западна България, но ритуали се извършват и в някои югозападни райони. В Северна България дните са известни съответно като Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, а в Южна – Люта, Чурута и Опалена Мария, според народния календар. Седмицата, в която се падат тези дати, се нарича Запалена или Опалена неделя. През горещниците човек трябва да се пази от парещите лъчи на слънцето и да се моли за неговото милосърдие към хората.
Преди години, когато хората зависели още по-силно от природата и нейните капризи, те вярвали, че отбелязването на горещниците предпазва дома и нивата им от пожари и градушки. Най-строго се спазвали първият и третият ден. През тези дни не трябва да се ходи на нива и да се жъне, вършее, коси и копае. Не се меси и пече хляб – за опазване на труда от огнени стихии и градушки. Според поверието не бива да се пали огън и да се изнася вън от жилището.
На третия ден чрез специален обред се пали един общ нов огън, от който всеки подновява огъня в своя дом. Горещниците се почитат най-много от ковачи, хлебари, калайджии, които работят с огън.
През трите поредни дни се гадае какво ще бъде времето през януари, февруари и март следващата година.
По информация от интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: