Чакаме военния министър с 4 важни приоритета за региона

16.07.2013 12:55

По инициатива на Асоциацията на Сухопътните войски на България – клон Плевен, среща на тема “Военнопатриотичните организации в помощ на военнослужещите и техните семейства в гарнизон Плевен” се проведе вчера в Заседателната зала на Областна администрация. В ней взеха участие областният управител Илиян Йончев и заместникът му Енгин Кючуков, кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, представителите на военнопатриотичните организации в региона, командването на военните формирования от гарнизон Плевен, както и представители на неправителствени организации и сдружения.

voin
Председателят на Асоциацията полковник Красимир Атанасов информира присъстващите, че най-вероятно министър Найденов ще бъде в нашия град на 26 юли, като визитата му ще съвпадне с клетвата на първия набор обучаеми резервисти.
Основната цел на срещата е да се обединят усилията на военнопатриотичните организации, командирите на военни формирования от гарнизон Плевен и ръководителите на държавните институции и органите на местната власт в реализирането на 4 приоритетни задачи: възстановяването на Плевен, като гарнизон със стратегическо значение в Северозападния регион на България, такъв какъвто той е бил от създаването на първото военно формирование през 1881 г., реформирането на военните формирования в степен да придобият необходимите способности за защита на населението при кризи от всякакъв характер, разрешаване на икономическите и социално-битовите проблеми в региона, възникнали с ликвидирането на военните заводи и предприятия и съкращаването на военните съединения и поделения в региона, изграждането на военноисторически комплекси в района на Регионалния исторически музей, пресъздаващи военните победи на Четвърти пехотен полк и Девета плевенска пехотна дивизия във войните за независимост на България.
За постигането на тези цели в брифинга от 17 страници ръководството на Асоциацията на Сухопътните войски на България – клон Плевен излиза с конкретни предложения, като на първо място е сформирането на бригадно командване “Северозапад” в състав два механизирани батальона, батальон за материално и техническо осигуряване и шест самостоятелни роти. Идеята е те да бъдат дислоцирани в два гарнизона, като по-голямата част, включително и командването, да бъде в Плевен, а второто място да е Враца. Второто предложение е за обособяване на Долна Митрополия, като единен център за обучение на ВВС, а също така имотите на Министерството на отбраната с отпаднала необходимост да се предоставят на военнопатриотичните организации за стопанисване и развиване на възпитателна и спортна дейност. Също така, бе предложено Военният клуб да се ремонтира и реорганизира в интерес на военнослужещите, техните семейства и гражданите на Плевен и региона.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: