Авторитетен форум организира СПОФ „Читалища” в Плевен

15.07.2013 18:07

dani1

Заключителна конференция по проект „Читалищата – катализатори на ромското включване в общностите на малките селища“, финансиран от Фондация „Америка за България“ и изпълнен от СПОФ „Читалища” , се проведе днес в зала „Плевен“. Тя бе окрита от заместинк-областният управител Енгин Кючуков.
„Интеграцията на малцинствата е задача на всички съвременни демокрации. Тя е израз на гражданска сплотеност, допринасяща за политическата стабилност на държавите. Всички сме убедени, че процесът на интеграция трябва да е двупосочен, но той има нужда от катализатор. И този проект е прекрасен пример в тази посока.

dani2
Едва ли има по-подходящо място за разпространение на знания и съхраняване на традициите и духовността от българското читалище. Там е мястото, където децата най-лесно се докосват до изкуството чрез методите на играта. Там е мястото, където родителите могат да обогатят познанията си и да общуват помежду си.”, заяви на форума заместник-областният упарвител. Своите поздравления към участниците и благодарности за съвместната работа със СПОФ „Читалища” даде и представителят на Община Плевен – директорът на дирекция „Европейска интеграция и проекти” д-р Дикран Ованесян.
За същността, целите и постигнатото при изпълнението на проекта бе аналитичният доклад на ръководителят и изпълнителен директор на фонд Читалища – Даниела Димитрова.

Творческите занимални – модел за приобщаване на ромските деца към съвременните ценности бе темата на Искра Цанкова от Народно читалище „Борба“ в Кнежа, а психологът и експерт в проектните дейности Валентин Минков говори за училището за родители, като форма за изграждане на отговорно родителство на ромските семейства.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: