За „Южен поток” – без емоции

12.07.2013 8:46

oblastpleven

Областната управа в Плевен ще подпомага дейностите по проекта „Южен поток”, каза пред представители на медиите областния управител Илиян Йончев по време на общественото обсъждане на доклада за ОВОС. Бъдещият газопровод е важен както за страната ни, така и за нашия регион. Ще направим каквото зависи от нас да се навакса натрупаното закъснение по проекта, допълни Илиян Йончев. Това е най-голямата инвестиция в последните години – над 3 милиарда и 100 милиона евро. Това е възможност и за ангажиране на жители на областта в строителните дейности, акцентира областния управител. Той припомни, че страната ни няма да плаща за строежа на тръбата, тъй като средствата ще се приспаднат от бъдещите транзитни такси за газ.
Проектът „Южен поток” предвижда преминаващият по дъното на Черно море газопровод да пренася всяка година по 63 милиарда кубически метра газ до Европа. Очаква се първият газ по тръбата да пристигне в България през декември 2015 година. Газопроводът ще преминава през област Плевен с трасе от 19.5 километра през седем общини – Кнежа, Искър, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Плевен, Пордим и Левски. От териториите, включени в НАТУРА 2000, ще засегне само защитената зона „Студенец„.

potok
Има, обаче, и много въпросителни около финансовата целесъобразност за България от проекта. Кредитът от 1.55 милиарда евро, който българското правителство ще получи от руския газов монополист „Газпром“ за проекта „Южен поток“, се очаква да бъде взет при висока лихва, алармираха тези дни различни български медии.
Макар че шефът на „Газпром“ Алексей Милер при визитата му в София в понеделник не каза и дума за лихвата по очаквания кредит (след изявлението му не бяха допуснати и журналистически въпроси), по неофициална информация руската страна иска цели 8% лихва върху предоставеното финансиране, коментира специализираният информационен портал 3e-news.net.
Според финансови експерти, цитирани от изданието, международни финансови институции могат да предложат далеч по-изгоден заем за държавата. По тяхна информация, кабинетът на Пламен Орешарски се е опитал да договори по-ниска цена, но не е известно дали това се е случило. Ако лихвата се фиксира на 8%, заемът ще струва на България около четвърт милиард лева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: