Плевенчани спасиха живота на 6 щъркела и 2 керкенеза

11.07.2013 13:01

ptizi1

През изминалите 10 дни в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Плевен са постъпили редица сигнали за бедстващи птици. 6 щъркела и 2 черношипи ветрушки, познати още като керкенези, са открити в безпомощно състояние от загрижени граждани, които веднага са се обадили за помощ.
Един от щъркелите е намерен с изкълчено крило в Садовец. В Брегаре млад щъркел е открит обездвижен и със заплетено в сезал краче в щъркелово гнездо. В резултат на буря е разрушено гнездото на други 4 щъркелчета в Крушовене.
Два екземпляра от вида Черношипа ветрушка (Керкенез) са намерени в Плевен. За единия сигнализиратли от Областна дирекция “Земеделие” – Плевен. Другият е открит в заградено пространство с неизвестен собственик, пред мазе на жилищна кооперация, отглеждан незаконно от неидентифицирано лице. Със съдействие от МВР-Плевен е осигурен достъп и защитената от закона птица е спасена.

kerkenez
Експерти на РИОСВ – Плевен са се отзовали на сигналите и изпратили птиците за лечение и отглеждане в Спасителен център за диви животни – Зелени Балкани в Стара Загора.
От РИОСВ Плевен припомнят, че сигнали за намерени защитени видове в безпомощно състояние може да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ – Плевен 064/800-831 или на дежурния мобилен телефон – 0886 399 054.

Снимки – интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: