Над 100 свлачища в Никополско, 15 – активни

04.07.2013 15:34

oblast

Областният управител на област Плевен Илиян Йончев участва в работна среща на кметовете от община Никопол. Обещах, че ще водя политика на „протегнатата ръка”, но тук мога да кажа и на „приятелската ръка”, сподели той пред участниците.
Акцент в обсъжданията бе приетата Областна стратегия за развитие на област Плевен за периода 2014 – 2020 г. Според нея Никопол е сред общините с неблагоприятна характеристика. Документът отправя като препоръка в общинската стратегия да се включат като насоки за бъдеща дейност търсенето на начини за модернизиране на пристанището, на подкрепа за довършването и модернизацията на крайдунавския път от Видин до Силистра, включително с изграждане на велосипедна алея, оформяне на крайречни паркове, популяризиране на културното наследство на Никопол. Акцент и в препоръките е изграждането на ПСОВ и канализационна мрежа.
Като основен проблем на региона и главно на общинския център на срещата бяха посочени свлачищата – по документи 100, от които 15-16 активни. Имаме представени 6 или 7 проекта в междуведомствената комисия, но те не бяха чути от предишното управление, оплакаха се кметовете. Някои от проектите вече са в риск, тъй като част от къщите са станали необитаеми, допълниха те.
Никопол е след малкото градове, които ще имат интегриран план за развитие, подчерта Кметът Емил Бебенов. Това ще даде възможност града да работи за добиване на по-социален вид, да стане по-добро място за живеене, допълни той.
Кметът на Никопол благодари на областния управител за оказаното съдействие за решаването на проблем съвместно с ВиК. Няма да оставим нито едно населено място без питейна вода, категоричен бе Емил Бебенов.
По останалите теми на срещата бяха коментирани хода на текущите ремонти в детските градини, поддържането на прилежащата структура в населените места – улици, площадки и гробищни паркове, оказвания контрол по наетите по Оперативна програма „Заетост” лица. Кметовете получиха и съвети по оказването на административни услуги на жителите на общината.

Информация и снимка – Пресцентър на Областна администрация Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: