26 юни – Международен ден за борба с наркотиците

26.06.2013 7:45

narko

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г.
На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпрочастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.
А фактите говорят сами, колко сериозен поблем е наркоманията. Милиони хора по света и техните семейства са жертва зависимостта от наркотични вещества.
Между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България – цифра от статистиката на Националния фокусен център по наркомании и колко много трагедия зад тази цифра. Разликата между статистика и трагедия е когато ни засяга лично някакво събитие.
Повече от една трета от наркозависимите в България никога не са опитвали да се излекуват. 33 процента от младежите до 18 години в България са употребявали поне веднъж през живота си наркотик.
По данни на Националния център по наркомании у нас броят на използващите системно хероин, амфетамини и кокаин, е около 20-30 хиляди. България е на пето място сред страните от ЕС с 42 на сто смъртност на наркозависими до 25 години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: