Нарушава ли кметът Стойков закона за местното самоуправление?

25.06.2013 7:14

pressbg

Кметът на Плевен Димитър Стойков изпълнява длъжността си в нарушение със Закона за местното самоуправление и местната администрация, твърдят от „Движение България на гражданите“.
Общинският председател на партията Христо Таслаков и областният лидер Стефан Милев са подали сигнал до Общинската избирателна комисия в Плевен и до ЦИК, стана ясно пресконференция в Плевен.Те са сезирали и Президентството, и омбудсмана, защото според тях кметът Стойков изпълнява правомощията си незаконно.
Причината за твърденията им е фактът, че градоначалникът съвместява длъжността си с още два трудови договора – в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ като лекар-хирург, и в МУ-Плевен като преподавател.
„Димитър Стойков нарушава Закона за местното самоуправление и местната администрация, влизайки в хипотезата на чл. 42, ал. 1, т. 7 от закона, който гласи: Пълномощията на кметовете на общини или кметства се прекратяват предсрочно: т. 7 при избирането му за народен представител, министър или областен управител, при назначаването му за заместник-министър или заместник-областен управител, или когато заеме друга длъжност по трудов договор, или служебно правоотношение“, гласят аргументите на „Движение БГ“, които те са изпратили до ЦИК и останалите институции.
Очаквам Общинската избирателна комисия в Плевен да излезе с конкретно становище по сигнала на колегите ми и да се произнесе по случая. Надявам се новосъздадената политическа обстановка да вразуми членовете на комисията. Освен това ЦИК може да прикани ОИК-Плевен да спази закона и изпълни правомощията си. Това коментира на пресконференцията юристът Георг Спартански – председател на гражданското сдружение на Движение България на гражданите.
Според Христо Таслаков и Стефан Милев тази година градоначалникът на Плевен признава за другите си две назначения в отговор на официално запитване. „Трудовите ми договори с УМБАЛ-Плевен и МУ-Плевен са действащи. Общинският съвет може да поиска да проконтролира тези договори, но не може да задължи кмета да ги прекрати“, е отговорил Стойков в Решението на общината.
На пресконференцията Таслаков попита реторично присъстващите журналисти: „ Знаете ли някой действащ кмет в България да работи на трудов договор на друго място?” Той припомни минали казуси, когато кметове на малки населени места бяха отстранени от длъжност именно по подобни причини.
Снимка – архив Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: