На 24 юни Медицинският подписва договор за сътрудничество с БАН

21.06.2013 13:33

На 24-ти юни в Ректората ще се състои официално подписване на договор за сътрудничество между Медицински университет – Плевен и Българската академия на науките. Под документа ще положат подписите си Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов. От страна на БАН ще присъстват също акад. Дамян Дамянов, зам.-председател на БАН и проф. Димитър Димитров, съветник на Председателя на академията.

mu pleven

Академичното ръководство на МУ-Плевен ще бъде представено от заместник-ректорите – проф. М. Александрова, доц. д-р З. Радионова и доц. д-р Е. Балтов, както и проф. д-р Григор Горчев, ръководител на Телекомуникационен ендоскопски център и проф. д-р Мария Средкова, ръководител на Центъра за научноизследователска дейност към висшето училище.
Основната цел на контракта е да обедини и синхронизира действията и усилията на научноизследователските институти и висшите училища в страната чрез консолидиране на академичната общност и издигане на авторитета на научно-преподавателския състав.
Част от конкретните цели, заложени в рамковия договор за сътрудничество между БАН и МУ-Плевен, са: подготовка на квалифицирани специалисти и провеждане на научноизследователска дейност в областта на медико-биологичните и медицинските науки; осъществяване на съвместна научноизследователска и преподавателска дейност чрез предоставяне на материалната база и специалистите на двете институции; участие със съвместни проекти в национални и европейски програми; създаване на общи образователни програми и провеждане на преподаване на съвременно ниво от висококвалифицирани лектори; съвместно обучение на докторанти и създаване на условия за разработване на дисертационни трудове чрез обединяване на материално-техническите възможности и научно-преподавателския потенциал.
Специфична цел на договора между двете институции е създаването на съвместен Център „Сензорика, роботика и биомедицина” за разработване на иновативни технологии в областта на роботиката с приложимост в клиничната медицина и биомедицината.

Информация – Пресцентър на МУ Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: