Близо 10% безработица през май в Плевенско

19.06.2013 8:09

bezrabotni

Безработицата остава висока и през май наброява 5810 души, които са с 297 души по- малко от регистрираните през предходния месец и със 100 души повече от регистрираните през същия период на миналата година. Равнището на безработица намалява и се равнява на 9,2 на сто спрямо икономически активното население. Това коментира на пресконференция в пресклуба на БТА шефът на Бюрото по труда Недко Лачев.
Данните на бюрото показват, че в относителен дял преобладават мъжете, които съставляват 50,3 на сто /2920 д./ срещу 49,7 на сто /2890 д./ за жените. И в двете групи превес имат лицата на възраст между 30 и 49 години, като зачителен е броят на жените и мъжете без специалност. През май броят на безработните младежи до 29 години продължава да намалява с още 130 души в сравнение с предходния месец и се равнява на 1349 души.
И през този месец основните източници на нови работни места остават програмите и мерки за насърчаване на заетостта. Обявяването на работни места от бизнеса е свързано с естественото търсене по това време на сезонни работници. Формиращ местното търсене на първичния пазар през май е неквалифицираният пазар, който обхваща 61,6 на сто /183 м./ от общите потребности. Обявените работни места са преобладаващо за основно образование /97 р.м./, като те са предимно в областта на търговията, леката промишленост и услугите. Търсят се продавач- консултанти, технически секретар, общи работници, хигиенисти, охранители, телефонист, пробовземач, сервитьор, производител ръчно на хляб, пекар, склададжия, товарач, строител пътища. Свит и с най- ниски потребности е високо квалифицираният пазар на работна сила с 12,0 на сто /23 м/.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: