Плевен бе домакин на Националната конференция на българската адвокатура

09.06.2013 7:20

Необходимостта от неотложни промени в Закона за адвокатурата бе основната тема на Националната конференция на българската адвокатура на тема „За самоуправлението и развитието на адвокатурата.” , на която Плевен бе домакин на 8 юни. Дискусията за привеждане на ЗА в съответствие на новите обществено-икономически дадености започна по инициатива на адвокатски съвети от страната, като бяха проведени множество дискусии по места, а предложенията – обобщени и предложени за обсъждане на Националната конференция. Изоставена бе първоначалната идея за изработване на изцяло нов ЗА. Действащият Закон за адвокатурата е приет през юни 2004 г.

advokati
„Основните задачи, които сега стоят пред адвокатурата, са изясняване на принципите и насоките за бъдещите промени и как да направим така, че законопроектът, след като бъде обсъден във всички адвокатски колегии, да бъде внесен и приет от НС, без да претърпи съществени промени, какъвто горчив опит вече имаме, заяви в обръщението си до участниците председателят на ВАдвС Ралица Негенцова. Тя бе категорична, че промените в закона трябва да бъдат направени компетентно и в синхрон с другите относимите нормативни актове и европейско законодателство.
В експозетата на зам.-председателите на ВАдвС Юрий Бошнаков и Йордан Йорданов, както в изказванията на участници в конференцията бяха очертани и основните проблеми в сегашния ЗА, които рефлектират негативно и върху защитата на правата и законните интереси на гражданите. Ето някои от тях: в ЗА не се посочва пълно и точно какво включва упражняването на адвокатската професия. В резултат на това, според участниците в конференцията, редица дейности, които преди се извършвали приоритетно от адвокати (например изготвяне на нотариални актове, регистрирането на фирми и на промени в обстоятелствата по тези вписвания) са били пренасочени към други професии, вкл. и към лица, които не са юристи. Интересите на стотици граждани са били увредени, тъй като са се предоверили на лица без адвокатска правоспособност или поради това, че страни с противоречиви интереси се консултират от едно и също лице – било то нотариус, частен съдебен изпълнител, служител от фирма за недвижими имоти, счетоводител и т. н.В Закона за адвокатурата липсват разпоредби, въз основа на които да бъдат санкционирани лица, които не са адвокати, а извършват адвокатска дейност. Идеята е в ЗА да се предвидят строги санкции и ред за налагането им по отношение на такива „бракониери”, които злепоставят както интересите на гражданите (клиенти), така и авторитета на адвокатската професия като цяло. Наложително е също така да бъдат създадени максимално добри условия за адвокатите при упражняване на дейността им по защита на техните клиенти – например свободен достъп и справки по дела, получаване на копия от книжа и сведения с предимство в съда, органите на досъдебното производство, административните органи и други служби в страната и навсякъде, където е необходимо, само срещу представяне на адвокатска карта. Необходимост от създаване на по-прецизни правила за прием в адвокатурата, което да доведе до изчистването на професията от лица, които нямат качества да бъдат адвокати. Целта на подобно изменение е да се повиши авторитета на адвокатурата в обществото. В момента съществува облекчен достъп – без изпит, до адвокатската професия на лица с 5-годишен юридически стаж, както и на лица, които не притежават професионални и нравствени качества. Зачестяват случаите на нелоялна конкуренция между адвокати, вкл. чрез непозволени способи за набиране на клиенти.
По предложение, внесено от председателя на адвокатски колегия в Благоевград Емил Ядков и изготвено на база на предложенията на 16 адвокатски колегии от страната, участниците в Националната конференция се обединиха около следните принципни решения във връзка с изроботването на проект за изменение на ЗА: Дефиниране на предмета на адвокатската дейност; Създаване на нови правила за достъп до упражняването на адвокатска професия и правила за лишаване от право да се упражнява адвокатска професия и възобновяване на адвокатски права; Създаване на нови правила относно правата и задълженията на висшите органи на адвокатурата; Нов начин за формиране на висшите органи на адвокатурата.
На форума бе създадена работна група, която ще прецизира оформянено на законовите текстове и изготви проект за изменение и допълнение на ЗА до края на октомври. На 14 декември ще бъде свикана Национална конференция по проектозакона за адвокатурата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: