1 юни – Международен ден на детето

01.06.2013 9:19

Необходимостта от специална защита на правата на децата се появява в първата четвърт на миналия век  През 1924 в Женева  е приета и провъзгласена.Декларация за правата на детето наред с тези на мъжете и жените от всички народности, Стази декларация се прокламира, че цивилизацията е длъжна да даде на децата всичко най-добро, достъп до всички достижения на материалното, духовно и социално развитие, независимо от расоватa, народностна или верска принадлежности.

dete

Съгласно източници, женевската декларация от 1924 дава импулс на българите и през 1925, по иницитива на лекарите д-р Стоян Ватев и д-р Димитър Киров от София, българското дружество „Червен кръст” създава „Съюз за закрила на децата в България”.
Две години по-късно, през 1927 година, този съюз обявява ”Ден на детето”, който се чества през пролетта. Тогава това е било вторият неделен ден, след Великден-Възкресение Христово, отбелязван като „Неделя на Мироносците”,
Денят на българското дете бил под покровителството на княгиня Евдокия, която била ръководител на Върховен комитет с председател тогавашният софийски митрополит Стефан празникът е бил празнуван официално с литертурно музикални програми, с много детски изяви и игри. По този повод били създадени много придобивки за децата; хиляди трапезарии, летовища, детски лагери в манастирите и др., традиция, която продълвава и след Втората световна война по време на социализма.
С решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г е прието 1 юни да се отбелязва като Международен ден за защита на децата. Тази дата е била чествана за първи път от 51 държави на света. Съгласно източници, на 20 ноември 1959 г Генераланата асамблея на ООН. приема Декларация за правата на детето с призив към родителите, институциите, правителствата и държавите да я спазват.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: