40 деца преминаха през безплатни зъбни прегледи в „Медико-дентален център Св.Панталеймон”

31.05.2013 19:01

zabi1

40 деца са обхванати с безплатен профилактичен преглед в Седмицата на отворени врати в „Медико-дентален център Св. Панталеймон”-Плевен, информира управителят му д-р Поля Петева. Възрастта им е била от 3 до 7 години, като повечето от тях за първи път са седнали на стоматологичен стол. На 8 деца е поставена и първата пломба, поясни д-р Петева. Освен безплатен преглед, малчуганите са получили и книжка с инструкции за правилна устна хигиена, както и вкусна ябълка.
Като финал на безплатните прегледи за деца, по повод 1 юни, детският стоматолог д-р Кристивана Високалийска от „Медико-дентален център Св.Панталеймон”-Плевен, изнесе здравна беседа в ОДЗ „Яница”.
Д-р Високалийска разясни важността от зъбна профилактика пред родители и деца от група „Мечо пух”. Факт е, че денталното здраве на децата се влошава с всяка изминала година. Преди години децата са обхващани със зъбна профилактика в училища и детски градини, а сега тази отговорност се пада на родителите, които често нямат време, за да заведат малчуганите на преглед при стоматолог. Това е и причината преди години усложненията, като пулпити и гангрени, да са в пъти по-малко отколкото в момента. Има деца, при които още с поникването – постоянните им зъби са разрушени. Факт е, че при 3 – годишните млечните зъби са с пулпити. За това е важно родителите да осъзнаят проблема и да водят децата поне два пъти в годината на преглед, както и да се наблегне на флуорната профилактика, казва д-р Високалийска. Относно флуорната профилактика има доста за и против. В храните никои не знае, какво се съдържа, защото контрола е силно занижен. Дали в прясното или кисело мляко се съдържа нужното количество калций, не може се да каже. Модерно е ползването на хранителни добавки, за това и флуора може да се приеме като такава. Добре е още след раждането децата да приема флуор, тъй като зародишите на постоянните зъби започват да се оформят, а с храната нужното количество не може да се достави.

zabi2
Начинът на живот е основната причина децата в Плевен и страната, масово да са с развалени зъби. Родителите са ангажирани, нямат време да водят децата на стоматолог, по-малко се говори за денталното здраве. Не на последно място е и начина на хранене. Продуктите, които се консумират не са качествени, децата водят заседнал живот, приемат тестени и сладки храни, които са богати на въглехидрати, а не на белтъчини. Пиците, тестените продукти, сладките лакомства са вредни не само за зъбите, но и за цялостното развитие на децата. Препоръчителен е приема на необработени храни, плодове и зеленчуци, за да може да се масажират венците. Установено е, че при децата масово започват да заболяват и венците, не само зъбките. Има деца на 16- години с пародонтит, които първо трябва да се излекува, а след това да се премине към лечение и на зъбите. Масово е занемарена и устната хигиена, а децата не си мият зъбите, но и не използват води или дъвки. Здравната просвета е занижена, родителите не разговарят с децата по тези проблеми. Денталните специалисти правим опити и говорим с децата, но всичко спира до тук, казва д-р Високалийска. Като детски стоматолог д-р Високалийска препоръча на родителите често да водят децата на профилактични прегледи, за да си създадат навик. Добре е децата и родители да се усмихват, но трябва да имат здрави, бели и правилно наредени зъбки, казва д-р Кристивана Високалийска.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: