Трима състезатели на СКШ “ Плевен 21″ на международния фестивал „Надеждите на света“

22.05.2013 7:56

Давид Цветанов, Владимир Върбанов и Валентин Митев спечелиха право на участие в Десетия юбилеен международен фестивал “ Надеждите на света“, който ще се проведе от 23 юни до 3 юли в Гранд хотел Варна. Освен трите плевенски момчета, на разноски на организаторите от ШК „Веселин Топалов 2006- Варна“ ще играят още двама шахматисти, излъчени от проведената в Плевен верига „Млад гросмайстор“ – Георги Игнатов от Враца и Емил Стефанов от Велико Търново.

shah2

Общо 105 момичета и момчета от центровете Пловдив, Благоевград, Плевен, Шумен и Варна премериха сили на финалния турнир „Надеждите на България“. Състезанието се проведе на 17, 18 и 19 май в град Трявна. Децата бяха разделени в четири възрастови групи- до 8, 10, 12 и 16 години. По регламент се изиграха 7 кръга на класически шах с контрола за мислене 50 минути и 10 секунди на ход. Заелите първите четири места от всяка възрастова група бяха наградени с купа и съответно златен, сребърен и два бронзови медала и се класираха да представят страната на Международния ученически фестивал в курорта “Св. Константин и Елена“. Всички състезатели получиха дипломи за своето участие, връчени им лично от Борис Христов, председател на ШК „Веселин Топалов 2006- Варна“.

В най- малката възрастова група до 8 години стартираха 32 деца, сред които 5 от ШК „Плевен 21“. Златния медал бе спечелен убедително от пловдивската надежда Георги Колев с пълен точков актив- 7 от 7 възможни. Втори и трети с по 5,5 точки се наредиха състезателите на Благоевград Алекс Костев и Виктория Стрендева. Четвъртата квота за участие в “ Надеждите на света“ спечели Йордан Георгиев от Асеновград, натрупал 5 точки. Плевенската състезателка Кристина Апулчева събра същите точки, но по- лошите допълнителни показатели я лишиха от медал и тя зае петото място.

При 10 годишните борбата за първите 4 места беше изключително оспорвана. С изравнени шансове се конкурираха около 15 момчета от общо 33 участника. В тази възрастова група златния и сребърния медал спечелиха представители на зоната от Плевен– Георги Игнатов от Враца с актив от 6 точки и Валентин Митев от Плевен, натрупал 5,5 точки. След тях се наредиха Йордан Портокалски от Благоевград и Димитър Михайлов от Варна.До последно с шансове за влизане в заветната четворка бяха и останалите плевенски шахматисти Михаил Кирков, Кристиан Григоров и Захари Иванов, но неуспех в последните срещи ги нареди съответно на 6, 9 и 11 място.

shah1

В групата до 12 години победител стана състезателят на СКШ “ Плевен 21″ Давид Цветанов, който натрупа 6 точки и не остави никакви шансове на своите 20 конкуренти за спечелване на купата. Квота спечели и още един плевенчанин- Владимир Върбанов, който влезе в четворката с актив от 4,5 точки. На втора и трета позиция се наредиха Виктор Боев от Пловдив и Лъчезар Йорданов от Варна. На осма и единадесета позиция тук се наредиха другите плевенски момчета Стлилиан Нановски и Никола Ненков.

В групата до 16 години Плевен не успя да участва със своите най-силни шахматисти Дарио Дерешки и Симонета Иванова, които по същото време представяха Математическа гимназия Гео Милев на финалите на Държавните ученически игри в Разград. Така от зоната на Плевен успех постигна само Емил Стефанов, състезател на ШК „Етър“ Велико Търново. Той се нареди трети с 5 точки, изпреварен от Веселин Методиев от Благоевград и Тодор Георгиев от Асеновград. Четвъртата квота извоюва Мария Васова , Състезателка на ШК „Виктори“ Благоевград.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: