Паркираме с SMS. Скоро идва „паякът”!

21.05.2013 14:16

На територията на Плевен вече функционира система за SMS заплащане и контрол на паркирането в обособените платени зони. Гражданите и гостите на града имат възможност да заплатят престоя на автомобилите си в зоните за платено паркиране като изпратят текстово съобщение, съдържащо регистрационния номер на автомобила, на кратък номер 1364 за всички български мобилни оператори, информират от Община Плевен.

sms2
Обособени са 15 зони за платено паркиране с приблизително 700 паркоместа, които включват следните улици и паркинги:
Района на ж.п. Гара и Автогара; ул. „Г. Домусчиев”; ул. „Иван Миндиликов”; ул. „Д. Попов”, ул.„Д. Константинов”, ул.„Цар Борис ІІІ”, ул. „Дойран”; паркинг „Театър”, паркинг „Заменхоф”, паркинг „Дойран”, паркинг „ДНА”, паркинг „БТК”. Всички зони са обозначени със съответните знаци, указващи платеното паркиране и начините на заплащане.
Режимът на почасово платено паркиране е валиден в работни дни в часовия диапазон от 08,30 до 19,30 часа. Цената за 1 час паркиране е 1 лев и е определена в Тарифа 12 към Наредба №17 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на Общински съвет – Плевен.
Паркирането в зоните за почасово платено паркиране се извършва чрез самотаксуване, което означава, че водачът на ППС трябва да разполага със закупен талон за паркиране или да заплати паркирането чрез мобилно текстово съобщение /SMS/ на кратък номер 1364 за всички български мобилни оператори. Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално съдържанието на табелата с регистрационния номер на ППС.
Организацията и контрола на дейността по паркиране на ППС в определените зони за платено паркиране е възложена на ОП „Център за градска мобилност” – Плевен.
При констатиране на ППС в зона за платено паркиране без заплатен престой по предвидения ред, се извършва задържане на колелото на ППС чрез прилагане на техническо средство тип „скоба”. Цената за разходите по принудителното задържане е 12 лева и е определена в Наредба №17 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на Общински съвет – Плевен.
На интернет страницата на Община Плевен е публикувана публична покана за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Извършване на услуги с техническо средство тип „паяк” за принудително преместване на ППС на територията на Община Плевен”. Очаква се в най-кратък срок да бъде избран изпълнител. Цената за разходите по принудителното преместване на ППС е 42 лв. и също е определена в Наредба №17 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на Общински съвет – Плевен, информират от Община Плевен.
Какви са резултатите от въвеждане в действие на системата за SMS паркиране?
Системата функционира от 14 дни. Тя дава възможност в реално време да се направи проверка на автомобилите заплатили паркиране и да се подаде заявка за поставяне на скоба.
За този период гражданите и гостите на града средно дневно са изпращали между 60 и 80 SMS. Надяваме се броя на текстовите съобщения да достигне 200 – 250 дневно. В други градове /Пловдив, Русе, Банско, Стара Загора, Видин, Благоевград, Пазарджик, Силистра/, в които е стартирала системата за SMS-паркиране, също първоначално са изпращани малък брой съобщения.
Увеличил се е броя на продадените талони за паркиране в „синя зона”. Преди въвеждането на системата продадените талони в месечен размер са били около 8 000, а последният месец са продадени 16 000 талона.
Средно дневно се поставят около 30 скоби, но на ден има подадени около 100 заявки за паркирали автомобили без заплащане.

kmet2
В момента 13 служители на ОП „Център за градска мобилност” обслужват зоните за платено паркиране. Има 2 екипа за поставяне на скоби. Поради увеличения обем от работа, свързан с организацията на паркирането има необходимост от назначаване на нови служители. ОП „Център за градска мобилност” набира лица, регистрирани в Агенция по заетостта – Дирекция Бюро по труда – Плевен, за работа като проверители на „синя зона”.
Други възможности за заплащане на паркирането са закупуването на карти за предплатено паркиране – 55 лв. за един месец и 480 лв. за една година. Картите могат да се закупят от ОП „Център за градска мобилност”, информират от Община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: