Всеки трети в Плевен – с високо и неконтролирано кръвно налягане

21.05.2013 15:05

С високо и неконтролирано кръвно налягане са 1/3 от пациентите, които се консултираха безплатно с кардиолог в Световния ден за борба с хипертонията, който се отбеляза в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен”. Това е извода, който направи кардиологът д-р Николай Илиев, след прегледите на 17 май.

kravno

На част от пациентите е коригирано провежданото до сега лечение, а някои са насочени за последващи прегледи. Хората, посетили безплатните прегледи в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен”, са били на средна възраст и не всички са страдали от хипертония. Според д-р Николай Илиев, възрастта е първият признак, който може да ни наведе на мисълта, че страдаме от високо кръвно налягане. При 50 на сто от пациентите с високо кръвно налягане, то е открито случайно, когато вече са настъпили усложнения, като мозъчен инсулт или инфаркт на миокарда. Добре е да се знае, че сред първите симптоми на хипертонията са главоболието, безсънието и раздразнителността. През последните години прави впечатление, че хипертонията, както и други заболявания подмладяват, казва д-р Николай Илиев.
За да не се стига до повишаване на кръвното налягане е необходима профилактика. Повечето хора са здравноосигурени, а личните лекари провеждат профилактичен преглед всяка година, който показва има или здравословен проблем пациентът. Измерването на кръвното налягане също е доста разпространено, като всеки има възможност да провери артериалното си налягане. Подобна услуга се предлага безплатно и в много аптеки. В училищата функционират медицински кабинети, каквито има и в повечето фирми и институции. За това е добре поне веднъж в месеца да се измерва кръвното налягане и да се следят стойностите му. Важна е ролята на профилактиката и на личните лекари, но и на нас, като отговорни за здравето си хора. Трябва да се знае, че лечението на хипертонията не е само с медикаменти.

Често, особено при младите, то може да се коригира с т.нар. нетрадиционни методи, като увеличаване на физическата активност, понижаване на килограмите, както и с целесъобразно хранене. Не на последно по важност място е и ограничаването на готварската сол, както и приема на мазнини, което в България не се приема сериозно от пациентите и особено, ако се касае за млади хора. У нас с високо кръвно налягане са около 1 200 000 души, а статистиката няма как да е напълно точна, тъй като има хора, които дори не подозират, че страда от хипертония.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: