Всеки 10-ти българин боледува от бронхиална астма

07.05.2013 14:05

Днес младежи от Българското дружество по белодробни болести правиха безплатни измервания на дишането. Акцията е по повод Световния ден на астмата.

astma
От астма страдат над 300 милиона души в целия свят. Тя е хронично белодробно заболяване характеризиращо се с алергично възпаление, предизвикващо пристъпи на задух, свирене в гърдите и кашлица. Тези симптоми варират в денонощието, през седмицата и в месеца. Често се изострят през нощта и ранните сутрешни часове.
Въпреки, че не може да бъде излекувана, астмата може да бъде ефективно контролирана. Проучванията са показали, че при правилно лечение е възможно постигане и поддържане на добър контрол над заболяването, позволяващо на болните от астма да водят пълноценен и нормален начин на живот.

astma2
Боледуващите от бронхиална астма в България са 9%, като съотношението деца/възрастни е 2:1. За съжаление, само около 40 000 души получават инхалаторни лекарства за лечение на астма от НЗОК , които са безплатни за пациентите. В пъти повече са боледуващите от болести, предшестващи или съпътстващи астмата – алергичен ринит и риносинузит, лекарствена алергия и др. Особено тревожен феномен е масовата алергизация в детска възраст в България. Една от сериозните причини за това е замърсяването на въздуха, причинено от така наречените микрочастици (среден диаметър – около 2,5 микрона). Главен източник на това замърсяване са автомобилите. Тежкият трафик, задръстванията, старите автомобили са сериозна опасност за подрастващите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: