ДЕТСКИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ „ВЪЛШЕБНАТА ЗАВЕСА”

06.05.2013 7:36

На 7-ми и 8-ми май Плевенски обществен фонд „Читалища”, с подкрепата на Община Плевен, провеждат Детски театрални празници „Вълшебната завеса”. Четири спектакъла, селектирани за участие в 14-я Международен фестивал на спектакли за деца „ Вълшебната завеса”, организиран от Държавен драматичен театър Търговище,който е единственият национален форум за детски драматични спектакли, подкрепян от Община Търговище и Министерство на културата ще гостуват и в Плевен.

praznik
Осмото издание на Детските театрални празници „Вълшебната завеса”, Държавен драматичен театър Търговище открива със своя спектакъл „ Полудели приказки” по Джани Родари, режисъор – Александър Илинденов. „Продавачът на надежда” ще ни подари не само прекрасни истории за невероятни светове, хора и животни, но и ще ни накара и сами да фантазираме и мечтаем за по-красив свят, свят по- вкусен от сладолед, за по-добри хора, чисти и прозрачни като кристалният Джакомо.
Второто представление на 7 май е образователният спектакъл по приказките на Мая Дългъчева „Пеперудена магия” на Куклен театър „Дани и Деси” от Хасков, режисьор – Таня Евтимова . В пъстрия свят една гъсеничка пътува между нови приятелства, аромати и разочорования, за да достигне на края до истинската си същност- красива, но по-важното- свободна.
Невербалният атракционен спектакъл „Нашествието на клоуните” на „ЖАР театър” – София и Фондация „АРТИСТ” – София ще зарадва почитателите на изкуството на 8 май , на открито пред зала „ Катя Попова”. В сценарната концепция на Елена Пап и Пламен Георгиев са включени и млади актъори от Испания, Германия, Франция, Унгария и Словения , реализирана с подкрепата на Програма „Младежта в действие“ на Европейската Комисия.
В делника се втурват Клоуните и всичко се променя – животът става пъстър и забавен, грижите и проблемите отлитат, настава царството на Празника. Децата и клоуните заедно създават един свят на приятелството и красотата, а техни желани гости стават атрактивни карнавални персонажи, които внасят красота и колорит в общото веселие .
Вълшебната завеса в Плевен ще се спусне с „Изгубеният ключ” на Държавен куклен театър Видин. Постановка, сценография и костюми – Магдалена Митева. Спектакълът е носител на „Икар” за индивидуално постижение в областта на кукленото изкуство за сценарии, режисура и сценография. Понякога неусетно губим способността си да виждаме малките неща, които сътворяват един различен, забавен и магнетичен космос от смисли. Когато изгубим „очите си“ и „ушите си“ за красивото, неочаквано се появява нещо или някой. В когото да се вслушаме. Когото да последваме в царството на импровизацията, духа, радостта. Там, където заобикалящият ни свят е повод за творчество.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: