Ева Русева стана най-малката „Търновска царица“ в 16-то издание на турнира по шахмат

04.05.2013 7:17

eva1

Осемгодишната състезателка на СКШ „Плевен 21“ Ева Русева се класира първа при най-малките момичетата до 8 години на Национална купа „Търновската царица“. Състезанието се проведе във Велико Търново на 30 април и 1 май. Ева изпревари носителката на друга Национална купа, проведена през януари в София – Купа „Полипост“ Ичен Ма от ШК „Шах 21“. Малките шахматистки завършиха с по равен брой точки- 5 от 7 възможни, но по-добрите допълнителни показатели отредиха купата, златния медал и паричната награда от 100 лева да получи плевенската състезателка. Ичен Ма бе една от основните фаворитки за титлата, но другата състезателка на плевенския клуб Кристина Апулчева победи именитата им съперничка още в първия кръг.
Ева е първокласничка в НУ „Христо Ботев“, а това е нейно поредно отлично постижение след сребърните медали от веригата „Млад гросмайстор“, проведена в Плевен и от Държавното първенство по ускорен шах в Пловдив. От 17 до 19 май в град Трявна на малката шахматистка предстои участие във финалния турнир „Надеждите на България“, който е част от проект, финансиран от фондация „Америка за България“. При успешно представяне Ева ще получи правото да играе на Международния фестивал за деца „Надеждите на света“, който се организира от ШК „Веселин Топалов“ Варна.

eva
СКШ „Плевен 21“ се представи с 10 свои състезатели. Много силно бе участието и на момчетата до 10 години. Михаил Кирков до последния кръг бе в челната тройка, но записа неприятна загуба и се нареди шести. С равни точки с медалистите до 10 години финишира и Валентин Митев, но късметът при допълнителните показатели не беше на негова страна и момчето остана четвърто с резултат 5,5 т.
Проявата премина под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов и е под знака на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.
Шахматните празници продължават с Първия открит международен турнир по класически шах “ Стара столица“. В него сред стоте участника са и юношите на СКШ „Плевен 21“ Дарио Дерешки и Анатоли Атанасов, и 8 годишният Захари Иванов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: