Две шестици по биология и една по химия на първите предварителни изпити в МУ-Плевен

30.04.2013 12:57

За първи път тази година Медицински университет – Плевен организира предварителни конкурсни изпити за специалността «Медицина» и специалностите към факултетите «Здравни грижи», «Обществено здраве» и Медицинския колеж.
Предварителната изпитна сесия се проведе през месец април на територията на висшето училище в три поредни съботни дни – тест по биология на 06.04.2013 г. за бакалавърските програми и изпити по биология и химия, съответно на 13 и 20 април за кандидат-медиците.

mupleven
На първия предварителен изпит на 6 април – тест по Биология – се явиха 177 кандидат-студенти, желаещи да се обучават в бакалавърските програми на факултетите по обществено здраве и здравни грижи и в медицинския колеж. Слабите оценки на теста по биология са 40 %, оценка среден са изкарали 11 % от явилите се, добрите оценки са 23 %, оценка много добър са получили 18 %, а отличните оценки са 6 %, като само един кандидат е с пълна шестица.
На втория предварителен изпит на 13 април – конкурсен по биология за специалност «Медицина» – се явиха 344 кандидат-студенти, а на третия на 20 април – по химия – 337.
Резултатите от двата конкурсни изпита – по биология и химия за специалност «Медицина» – са оповестени на сайта на МУ-Плевен и са изнесени на място в Ректората. Слабите оценки по биология и химия са близо 50 %, оценка среден са получили 24 % от кандидатите по биология и 18 % от кандидатите по химия, оценка добър имат 14 % от явилите се по биология и 20 % – по химия, много добра оценка по биология и химия са получили съответно 7 % и 9 % от зрелостниците, а отлична – 5 % по биология и 2 % по химия. Пълните шестици по биология са 2, а по химия само един кандидат е получил пълен отличен.
Целта за въвеждане на предварителните изпити в МУ-Плевен е, от една страна, кандидатите да проверят своите знания по конкурсните дисциплини за прием в желаната от тях специалност, както и да се запознаят с висшето училище и изпитната атмосфера. От друга страна, зрелостниците имат възможност да получат оценка, която е равностойна на редовната изпитна оценка, която ще получат през м. юли. Кандидатите имат право да се явят както само на една от изпитните сесии, така и на двете, като в класирането те ще участват с по-високата оценка.
Ако оценката от предварителните изпити удовлетворява кандидатите и са решили да не се явяват на редовната изпитна сесия през юли, те задължително трябва да подадат документи за кандидатстване в периода 24–30 юни 2013 г., за да посочат своите желания за участие в класирането по специалности.
Редовните дати на конкурсните изпити са през юли – на 3-ти и на 11-ти, съответно по биология и химия за специалност «Медицина» и на 26 юли – тест по биология.
Приемът на кандидатстудентски документи стартира през м. юни в бюрата в цялата страна – за периода 17 – 30 юни 2013 г. От 24 до 30 юни документи ще се приемат на място в Медицински унивреситет – Плевен.
На сайта на висшето училище в раздел „Актуално Прием 2013” е поместена информация за специалностите, по които ще се осъществи прием за новата академична година; качени са програмите за конкурсните изпити след завършено средно и висше образование, както и списъкът на бюрата за прием на кандидатстудентски документи.
На сайта всеки може да се запознае и с актуализирания Правилник за прием на кандидат-студенти в МУ-Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: