Един необикновен час по предприемачество в СОУ „Иван Вазов”

29.04.2013 20:23

Учениците от 2б клас на СОУ „Иван Вазов” – Плевен, които вече втора година работят по програмите на „Джуниър Ачийвмънт”, имаха необикновен час по предприемачество. Неусетно учителката Евелина Ницова въведе децата в новата тема за професиите. Гости доброволци бяха д-р Илиева, акушер-гинеколог, и г-н Иво Радев, окръжен прокурор на град Плевен.

vazov
Първоначално д-р Илиева разказа увлекателно и достъпно за всички за зараждането на медицината и развитието й през вековете. Показа интересни инструменти, с които си служат лекарите в различни области – апарат за кръвно налягане, стетоскоп, уред за чуване тоновете на бебето, хирургични конци, иглодържачи – и демонстрира как хирурзите си служат с тях по време на операция.
Господин Радев, от своя страна, запозна учениците с правото и видовете престъпления, с различните направления в правната наука, донесе и своята прокурорска тога.
Най-интересната част от урока беше свързана с участието на самите деца. Предварително подготвени, второкласниците поставиха няколко казуса за разрешаване пред своите гости. Явиха се няколко „пациенти“, за да разкажат за симптоми на заболявания, които уж имат, и д-р Илиева трябваше да постави правилната диагноза и да назначи лечение. Избраха често срещани заболявания при малките – остра вирусна инфекция, възпален апендикс и варицела.
След това в класната стая се разигра истински съдебен процес, в който участваха на игра съдия, прокурор, адвокат, подсъдим, съдебни заседатели, обвиняем, жалбоподател и свидетели по делото. Имаше представяне, разпити, веществени доказателства, признание и обявена присъда.
Казусът беше много актуален – клевети във фейсбук страница и уронване на авторитет.
В края на часа гостите благодариха за чудесното преживяване и се убедиха, че участието на доброволци в програмите по предприемачество прави темите още по-достъпни и атрактивни. Провеждането на тези програми спомага за възпитаването на бъдещи социално ориентирани и ангажирани граждани.

Информация и снимка: СОУ „Иван Вазов”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: