Днес стартира Първото училище по лапароскопска хирургия за студенти

26.04.2013 7:27

Медицински университет – Плевен и студентите-участници в Кръжока по онкологична хирургия организират Първото училище по мини-инвазивна хирургия за студенти, което ще се проведе от 26 до 28 април 2013 г. в Телекомуникационния ендоскопски център.

medun
Идеята за инициативата се заражда по време на дискусиите между студентите-участници в кръжока по онкохирургия. Тя кореспондира със съвременните схващания за хармонично развитие на младите хирурзи и се прилага успешно във водещите европейски центрове за обучение по лапароскопска хирургия.
Целта на училището не е постигане на максимален брой участници, а провеждане на обучение в малка група. Студентите са селектирани според тяхната мотивация и изявени практически и научни интереси в областта на съвременната хирургия.
По време на училището младите медици ще се запознаят с принципите, индикациите и приложенията на лапароскопската хирургия, както и с различията между конвенционалната и роботизираната хирургия. Лекции ще изнесат видни специалисти в областта на лапароскопската хирургия в гинекологията, урологията и общата хирургия – проф. д-р Г. Горчев, проф. д-р С. Томов, проф. д-р Т. Делийски, доц. д-р Ц. Генадиев и д-р Д. Димитров. Активните участници ще бъдат обучени в овладяване на основни лапароскопски знания и умения чрез практически упражнения с виртуални и бокс тренажори, за което ще получат сертификат.
В програмата на събитието, непосредствено след официалното откриване, е включена сесия „Хирургия на живо”. Студентите ще имат възможност да наблюдават в реално време извършване на операция в университетската болница – лапароскопска херниопластика.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: