Бум на варицела в Плевенско

23.04.2013 12:42

Близо пет пъти са се увеличили случаите на варицела в Плевенско в сравнение със същия период на миналата година, алармира началникът на Клиниката по инфекциозни болести и републикански консултант по инфекциозни болести, доц. д-р Цеца Дойчинова. За първото тримесечие на 2013 г., по данни на Епидемиологичен отдел на РЗИ – Плевен, в областта са регистрирани 841 заболели, като за град Плевен те са 715. От тях са хоспитализирани 18 болни, 4 от които са деца до 1 годишна възраст. За сравнение от януари до март миналата година случаите са били едва 179.
Само от началото на април 2013 г. новозаболелите са 331
уточнява доц. Дойчинова.

varizela
Варицелата започва остро, в повечето случаи с втрисане, висока температура, понякога с гадене, повръщане, главоболие, мускулни болки. След около 24 часа започва появата на обрива, който преминава през няколко стадия – първо папули, които бързо стават мехурчета, пълни с бистра течност. Доста често течността помътнява и мехурчетата стават гнойни, което е съпроводено с увредено общо състояние на болния. Накрая се образуват корички и се приема, че пълното оздравяване е настъпило при опадане на тези корички. До тогава болният е заразен. При често боледуващи деца и такива с хронични заболявания се очаква по-тежко протичане на заболяването. Вэъзможни са и некротично-хеморагични форми, които имат сериозна прогноза.
При варицелата са възможни и сериозни усложнения
предизвикани от дисеминацията на вируса в други органи и системи, а именно: варицелна пневмония, най-честото неврологично усложнение церебелит, варицелен енцефалит, тромбоцитопения (намаление на тромбоцитите), а също така засягане на черния дроб, сърцето, бъбреците и др. Тези усложнения протичат тежко, не винаги могат да бъдат предвидени и овладени и е възможен и смъртен изход от тях.
Важно е да се отбележи и
опасността за плода при боледуване по време на бременност
особено в първия и последния триместър, подчертава доц. Дойчинова. Възможно е вирусът да се предаде трансплацентарно и да предизвика вродени дефекти у плода в първите месеци от бременността или детето да се роди с обриви, с ниско тегло,с увеличени черен дроб и далак и други увреждания.
Херпес зостер протича също с мехурчест обрив, който обаче е разположен по хода на нервните стволове. Това е съпроводено със силни болки и изразен дискомфорт. След преболедуване се изгражда траен имунитет.
Има създадена и ваксина за превенция на заболяването
но тя е с доста изразени странични действия, поради което не е включена в имунизационния календар на България.
Варицелата или както е известна в обществото „едра шарка“ е едно от най-разпространените инфекциозни заболявания. Причинява се от вирус, представител на семейството на херпесните вируси – Varicella zoster virus. Те са широко разпространени в природата. Варицелният вирус е патогенен само за човека, неустойчив е във външната среда. Източник на заразата е само болният човек, като заразяването става по въздушно-капков път – при попадане на вируса в лигавицата на горните дихателни пътища или в конюнктивите.
Напоследък се доказа и възможността за заразяване по въздушно-прахов път
а особено опасен е и вертикалния път на предаване на заразата, а именно от майката на плода по време на бременност. Възприемчивостта към заболяването е всеобща, като контагиозният индекс е много висок – над 80%. Разпространена е предимно през есенно-зимния сезон, но се среща целогодишно. Регистрацията на заболяването сочи, че през последните години се повишава броя на заболелите. През 2011г са регистрирани 26969 болни, през 2012г – 27277, а само за първото тримесечие на 2013г те вече са 15711 срещу 8532 за същия период на 2012г. Данните са за цялата страна и са взети от Епидемиологичния оперативен бюлетин на Център по заразни и паразитни болести – София.
Човек се среща с херпесните вируси в най-ранна възраст. Попаднали в организма ни те не го напускат, остават в спящо състояние, и при подходящи условия отново предизвиква заболяване. Първата среща с варицелния вирус предизвиква шарката, но в по-късна възраст при тесен контакт с болен от варицела може да възникне друго заболяване – херпес зостер, предизвикано от същия вирус. От варицела боледуват предимно малките деца. Заболяването не е характерно за новородени и кърмачета както и за възрастни, но случаи се срещат и в тези възрастови групи, ако са имали тесен контакт с болен.
От всичко дотук следва на варицелата да не се гледа като на леко и невинно заболяване, което ще мине и без лечение. Това важи в най-голяма степен за кърмачетата, децата с хронични заболявания и бременните жени, категорична е доц. Дойчинова.
Абсолютно необходима е консултация с инфекционист
който да прецени от какво лечение се нуждае болния. Съвременната медицина разполага с добри антивирусни и имуностимулиращи медикаменти. Категорично не се препоръчва третирането на обривите с ментолов спирт или различни мехлеми. Те затрудняват образуването на коричките. Излишно и неоправдано е и прилагането на „червено вино“ за по-бърза поява на обривите. То с нищо не съдейства, напротив – потиска още повече имунната система. Рисковите групи и тежките форми трябва да се хоспитализират в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен. Тя разполага с добра материална база, боксова система – стаи с по едно и две легла със самостоятелен санитарен възел с топла и студена вода. В клиниката работят висококвалифицирани специалисти. Всички болни се приемат в спешен порядък 24 часа в денонощието. В ДКЦ – Плевен функционира специализиран кабинет по Инфекциозни болести, където също се осъществяват консултативни прегледи и изследвания срещу съответните документи или срещу заплащане по желание.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: