22 април – Ден на земята

22.04.2013 7:16

zemja

Всяка година на тази дата се отбелязва Денят на Земята с демонстрации по целия свят за защита на природата. Повече от половин милиард души в над 175 държави отбелязват с различни събития 22 април, посветен на грижата за планетата и оценяването на ценността на благата, които тя ни дава.

Денят на Земята се чества над четири десетилетия, а от няколко години официално е включен в календара на ООН. Смята се и за рожден ден на съвременните екологични движения. Първият такъв ден е отбелязан в Сан Франциско и още няколко града в САЩ през 1970 г., за да се привлече внимание към екологичните проблеми на планетата и да се демонстрира политическа подкрепа за справянето с тях.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992 г. Президентът на Република България Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: