С песните на Франция и България

20.04.2013 7:25

На 23 април / вторник / в зала „ Катя Попова” , от 18.30 часа почитателите на песента могат да се насладят на френски и български песни от различни жанрове , поднесени от Хор „ Мели- Мело” – от френския град Шатобрион и Смесен Хор „ Емил Димитров „ към Читалище „ Цветан Спасов „ – Плевен.

konzert2
Музиката е най- желаният посланик между народите.Това е причината музикалното и певческо изкуство да е компонент от Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз, реализирана чрез Администрацията на Министерския съвет и подкрепяща разнообразни прояви в навечерието на Деня на Европа.
Над 50 любители на песента от двата хора ще изпълнят 20 произведения от различни епохи и жанрове , показващи творческия натюрел на формациите. Хор „ Мели – Мело” е дирижиран от Катрин Диама, преподавател по класическа китара в Музикалното училище на град Шатобрион. Формацията има богат репертоар с повече от 190 песни -френски и чуждестранни, съвременни, от Ренесанса, 200 концерти във Франция и чужбина. Интересното е, че в Плевен живее основателят и първи диригент на хора – Жан Моние , който е в състава сега на Смесен Хор „ Емил Димитров”. Формацията е вече на 24 години, а на сцената ще са и четирима от основателите.

konzert1
Плевенският хор „ Емил Димитров” води началото си от преди 45 години, а от 30 години негов диригент е Димитър Занов – цигулар, оркестрант във Филхармонията, преподавател в Музикално училище „ Панайот Пипков”. Като солисти ще се изявят лауреатите на множество национални фестивали и конкурси Иванка Динкова и Емил Гецов, младите братя Васил и Георги Чапанови. Ще им партнира и Жан Моние, който в професионалната си кариера отбелязва – преподавател по тромпет и солфеж в Музикалното училище на Шатобрион, диригент на хор, престижни биг-бендове и джаз формации в Поншато и Поатие.
Специален поздрав на финала на хоровия празничен концерт „С песните на Франция и България” ще поднесе Ансамбълът на НУИ „Панайот Пипков”.
Входът за концертите в Плевен и Орешак е свободен.

Валя Минкова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: