РЗИ-Плевен информира за имунизациите и реимунизациите

30.03.2013 11:30

Имунизациите и реимунизациите в РБ съгласно Наредба №15/12.05.2005г. на МЗ са задължителни, препоръчителни и целеви.

ваксини
Задължителни планови имунизации и реимунизации са тези срещу: туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит тиб В, хемофилус инфлуенце тип В /ХИБ/ и пневмококови инфекции. Задължителните имунизации се извършват от лекар, обслужващ новородените в лечебно заведение за болнична помощ, личен лекар, имунизационните кабинети на РЗИ и Национален център по заразни и паразитни болести. Ваксиналните препарати за провеждане на задължителните имунизации са безплатни и се осигуряват от РЗИ.
Препоръчителни са имунизациите срещу: вирусен хепатит тип В /за родените преди 1992г./; Хемофилус инфлуенце тип В /за деца до 5 годишна възраст, родени преди 2010г./; хепатит А/възрастни и деца над 12м. възраст/, пневмококови инфекции /за лица, родени преди 01.01.2010г./, грип /за лица навършили 65г. и лица с хроничнибелодробни, сърдечни, метаболитни и бъбречни заболявания, менингококови инфекции / възрасни и деца над 2г./, ротавирусни инфекции /за деца на възраст от 6 до 24 седмици/, човешки папиломен вирус /за момичета във възрастова група от 12 до 18 години с възможнаст за приложение на жени до 25г./, полиомиелит с инактивирана ваксина /за възрастни лица при заминаване за страи, в които съществува поишен риск от заразяване с полиомиелит/, дифтерия , тетанус коклюш /при възрастни лица и младежи с пропуски в имунизацията/, морбили, епидемичен паротит, рубеола /за родени преди 1991г./, жълта треска /възрастни и деца над 6 м. възраст, заминаващи за ендемични или заразени зони/-извършва се в имунизационните кабинети на НЦЗПБ-София, столична РЗИ, РЗИ-Варна и Бургас.
Целеви имунизации и реимунизации са тези срещу бяс, Кримска-Конго хеморагична треска и коремен тиф.
Имунизацията срещу бяс се извършва на лица след одраскване, контакт със слюнка или след ухапване от съмнително за бяс домашно или диво животно, както и на лица чиято професия ги излага на риск от заразяване с вируса на беса. Имунизацията се извършва от лекари в противобесните кабинети в Клиника по инфекциозни болести- УМБАЛ-Плевен и противобесните кабинети в Ч. бряг, Левски, Кнежа, Никопол, Белене и Гулянци. Имунизацията срещу Кримска-Конго хеморагична треска се извършва на лица, чиято професия или дейност ги излага на риск от заразяване с вируса- военнослужещи, селскостопански работници, медицински персонал в ендемични за тази треска райони. Имунизацията срещу коремен тиф се извършва профилактично на персонал и пациенти в домовете за медико-социални грижи, домовете за стари хора, домове за възрастни хора с увреждания, приюти и домове за временно настаняване.
В имунизационния кабинет на РЗИ-Плевен се извършват задължителни и препоръчителни имунизации и реимунизации /без имунизация срещу жълта треска/.
Задължителните ваксини се поставят на здравно неосигурени лица и лица, не избрали личен лекар, като манипулацията не се заплаща. Ваксиналните препарати за провеждане на задължителните имунизации са безплатни и се осигуряват от РЗИ.
Таксата за поставяне на препоръчителни ваксини е съгласно Тарифа за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол по Закона за здравето, в размер на 2 лв. Ваксините се закупуват от аптечната мрежа от пациента.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: