Боян Папазов взе голямата награда на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев”

30.03.2013 10:20

награда4

Тържествената церемония по връчване на наградите от седмото издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” се проведе на 29 март в камерната зала на Плевенската драма.

награда1

Председателят на тричленното жури – драматургът Панчо Панчев съобщи заглавията и авторите на 10-те номинирани, от общо 60 пиеси: „Положение профундо“ на Александър Урумов, „Бясна, кривогледа и лакома“ на Боян Папазов, „Грозна приказка“ на Георги Мерджанов, „Скрабъл за пораснали“ на Димитринка Ненова, “Черешов сладкиш“ на Емилия Цанкова, „Много секси“ на Иван Странджев, „Там горе“ на Оля Стоянова, „Скритото имане“ на Петър Ванчев, „Кметът“ на Румен Леонидов и „Народен представител“ на Стоил Рошкев. В краткото си слово Панчо Панчев отбеляза тенденцията в годините на увеличаване на броя на участващите автори, както и на все по-високото ниво на текстове и участващи български писатели.

награда6
„Великият Иван Радоев отдавна не е между нас, отдавна не е между живите, но той продължава да живее в нас, в нашите сърца, в нашите души. Аз вярвам, че сега той е някъде около нас, гледа всичко това и много се радва. Радва се да чуе тези прекрасни текстове, радва се да види чудесната игра на актьорите днес на сцената. Драматургичните творби се раждат много трудно. Иска се къртовска работа, искат се денонощни усилия.”, каза в краткото си слово директорът на Плевенската Драма Илко Иларионов.
Радостно, е че за 7-ми път връчваме наградите, което превръща конкурса във вече утвърдена традиция. Радостно е и това, че всяко следващо издание носи белега не само на количественото, но и на качественото израстване. Ще направим всичко възможно, до края на годината, най-добрите творби да реализираме на сцената на плевенския театър. Това обеща Иларионов на присъстващите на церемонията.

награда3
Той връчи поощрителната награда за куклена пиеса на Георги Мерджанов за пиесата „Грозна приказка“. Другата поощрителна награда взе Оля Стоянова за пиесата „Там горе“.

награда5
Голямата награда на Седмото издание на конкурса за драматургия „Иван Радоев” журито присъди на Боян Папазов за пиесата „Бясна, кривогледа и лакома“. Отличието бе връчено на автора от кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков. Авторът получи плакет, изработен от скулптора Георги Чапкънов и премия от 2000 лева.

награда2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: