„Фортисимо в клас” донесе „Кристална звезда“ за Плевенска филхармония

29.03.2013 12:08

За участието си в образователната програма „Фортисимо в клас”, Плевенска филхармония получи специална награда „Кристална звезда“. Ръководителят на проекта Хари Ешкенази връчи отличието на директора на филхармонията Елоги Илиев.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Теми от „Карибски пирати“ и „Междузвездни войни“, музика от популярната напоследък игра „Angry birds“ прозвучаха заедно с Бетовен, Моцарт и Вивалди на сцената на зала „Катя Попова“.
Поводът бяха двата заключителни концерта по проекта на Фондация „Америка за България“, наречен „Фортисимо в клас“, които се състояха на 28 март в зала „Катя Попова“ в Плевен.
„Ние представяме програмата на концерта по един по-разчупен начин и при това за мен са особено важни две неща: след концерта, децата да излязат с позитивно чувство от класическата музика и те да получат някаква информация за това дали, че кларинетът е дървен духов инструмент или тромпетът е меден или, че някога ударните инструменти са били от опънати кожи“, каза Максим Ешкенази – диригент и идеен създател на проекта.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Между 2500 и 3000 деца в България са имали възможността да се докоснат до познанието за музиката и музикалните инструменти по „Фортисимо в клас“ от миналата година, когато стартира проекта.
В програмата на заключителните концерти в Плевен участваха Чавдар Вълков с изпълнения за цигулка и оркестър от Вивалди и Моцарт и Адриана Николова – Пе4енката, която заедно с цигуларя се включи в „Танц със саби“ от „Гаяне“ на Арам Хачатурян, а малко по-късно изпя „Хабанера“ от операта „Кармен“ на Бизе, представена доста атрактивно с участието на отговорника на проекта, Хари Ешкенази.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: