Плевенчани имат последната дума по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона

19.03.2013 19:51

проф. Стойков

„Проектът за обновяване и модернизация на градската среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на Плевен се извършва на три етапа, като за всеки един от тях ще има задължително обществено обсъждане. Ако хората кажат, че са против нещо от предвиденото по този проект, ние ще се съобразим с тяхното желание. Но нека първо да дойдат и да видят проекта, за какво става въпрос, а не да споделят недостоверна информация”, заяви на днешната пресконференция в Община Плевен кметът Димитър Стойков.
„Каскадата е забележителна като творение на парковата и ландшафтна архитектура, тя е уникална за България. Но има един технически проблем, който е свързан с това, че се ползват големи количества прясна вода – за секунда в нея постъпва количество, равно на потреблението на промишлена и питейна вода за целия град. Идеята ни е да сменим старите помпи, които са с голяма енергоемкост, да започне да се ползва промишлена вода, да се редуцират не водните площи, а обеми и количеството ползвана енергия”, коментира пред журналисти и авторът на проекта арх. Красимир Попов, огорчен, че името му се замесва в политически фарс.

архитект Красимир Попов
Той опорверга слуховете, че водните огледала до Спортно-информационния център ще изчезнат и ще бъдат затревени. Обмисля се вариант, след приключването на ремонта на каскадата в най-крайното от тези водни огледала да бъде създадена зелена площ с подходящи растителни видове /например водни лилии/, но във водна среда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: