Голямата администрация натоварва малкия бизнес и земеделските производители

18.03.2013 9:08

„Земеделието е ключов отрасъл, който може да помогне на България да излезе както от икономическата криза, така и от тежката безработица“, това заяви членът на Националния съвет на „Движение България на гражданите“ и отговорник секторна група Земеделие – Нено Димов, по време на провелата се в парк-хотел „Кайлъка” Плевен кръгла маса по въпросите на земеделието, информират от Пресцентър на „Движение България на гражданите“ в Плевен.
Във форума взеха участие Найден Зеленогорски- член на Националния съвет на „Движение България на гражданите“ и отговорник за региона на Плевен, Георги Георгиев – член на Комисията по земеделие към „Движение България на гражданите“ , Стефан Милев – областен координатор на движението, Христо Таслаков – общински председател, земедеделски производители, експерти, представители на различни сектори в бранша.

движение българия на гражданите

Нено Димов представи основните приоритети в програмата за земеделие с мотото „По-високи доходи за стопаните и по-ниски цени за потребителите“, съдържаща три основни стълба: възраждане и престиж на земеделските производители, качество и конкурентноспособност на земеделската продукция и биз монополи в земеделието.
„Земеделските производители да бъдат освободени от данъци за 10 год. и получат социални преференции за създаване на нови стопанства и икономически дейности, свързани с продукти с висока добавена стойност и в райони с риск от обезлюдяване. Не е необходимо държавата да взима данък от всеки. Когато сектора земеделие се стабилизира, той трябва да бъде освободен от тази тежест“, подчерта Ненов като допълни, че трябва да се даде земя и достъп до средства. Много от хората, които днес са безработни, могат да започнат да работят за себе си, носейки добавена стойност за държавата и за цялото общество.
„Искаме да увеличим субсидията за първите 50 декара, или за първите 9 животни, т.е. да има разграничаване, изцяло в подкрепа на най-малките производители. Трябва да има диференциране между големи и малки. Не може изискванията да са еднакви “, категорично заяви Ненов.
Найден Зеленогорски – член на НС на партията коментира, че прилагането на европейското законодателство в сектор земеделие, трябва да е изключително и само в подкрепа на българското производство. „Големият проблем е, че така се преписват директивите, че се създава голяма администрация, която натоварва малкия и среден бизнес, земеделските производители. Трябва да се подхожда компетентно с насоките на Европейския съюз“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: