Стартира проект „Младежката работа в България: история, настояще, бъдеще“

14.03.2013 16:58

Зам. областният управител Тошко Гетов отправи приветствие към участниците в първата среща по проекта „Младежката работа в България: история, настояще, бъдеще“, която се проведе в зала “Плевен” на Областна администрация. В обръщението си към младежите той акцентира на значимата ролята на младите хора в обществото и нуждата от грижа и внимание към тях. Организатор на срещата бе Плевенски обществен фонд „Читалища“, информират от Пресцентър на Областна администрация-Плевен.

DSC01812  През 2010 година СПОФ „Читалища“ съвместно с фондация „Граждански институт“ инициираха платформа за развитие и  институционализиране на професията „младежки работник“. През 2011 г., в резултат на стартиралата дискусия за включването на професия «младежки работник» в Националната класификация на професиите в единична група 3412 – Приложни специалисти по социална работа, беше създадена длъжността „Младежки работник“ с код на длъжността: 3412-3017 и код НКП 96.
Основата цел на проекта „Младежката работа в България: история, настояще и бъдеще” е да допринесе за развитие на професионалната общност на младежките работници в България в контекста на историята, стандартите и практиката на младежкатаработа в Европа чрез разработване и разпространение на етиченкодекс на младежкия работник, разработване и

разпространение на професионални стандарти на младежкия работник, иницииране на национална професионална мрежа на младежките работници, организиране на регионални и национален форуми на младежките работници и развитие на интернет ресурсен център за младежките работници.

DSC01807
„В България има над 2000 младежки работници (част от тях работят в общини, областни администрации и други публични институции и граждански организации, ангажирани с младежката политика, а други са доброволци), които имат значима роля за оказване на специална подкрепа за личностното, общественото и икономическото развитие и овластяването на младите хора, за пълноценно участие в обществото, съобразено с особеностите на младежката възраст.”, коментира за Плевен за Плевен изпълнителният директор на СПОФ „Читалища“ Даниела Димитрова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: