С 22 000 малки шарана зарибиха язовир Горни Дъбник

07.03.2013 20:10

рибета

22 000 малки шаранчета пуснаха в най-големия водоем в област Плевен – язовир „Горни Дъбник. Зарибяването се проведе в присъствието на представители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/, Ивайло Генчев, председател на сдружение „Ручина”, което стопанисва язовира, кмета на Горни Дъбник Тодор Йорданов, жители на селото и рибари. „Това е второ зарибяването на язовира, откакто той се стопанисва от сдружението. Всичко премина отлично, смъртността на рибките е минимална. Средното тегло на едно шаранче е 35 гр., а общото им тегло е 750 кг.”, каза Ивайло Генчев. Рибките са извадени непосредствено преди зарибяването от Развъдник 1, на язовир Горни Дъбник, а транспортирането им е на малко разстояние, обясни още той. През ноември миналата година беше първата акция по зарибяване, която организира местното сдружение „Ручина”. Тогава във водоема бяха хвърлени 38 000 малки шаранчета.
Зарибяването на язовира е само една от многото функции на организацията, в която вече членуват около 800 души. Основната идея на сдружение „Ручина“ е да се развива любителският риболов, да охранява язовира, да се намалява бракониерството и да се спазват правилата, каза Генчев.
За да бъде приятно посещението на водоема за всички, от сдружението през есента на миналата година организираха и почистване на района, в резултат на което са събрани над 12 тона отпадъци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: