Румен Петков покани играчите в БСП на масата

06.03.2013 9:48

Аз няма да бъда кандидат за народен представител на всяка цена. Главният въпрос за мен е каква оценка ще получа от нашите структури в нашите представители в местните органи на самоуправление. Подготвил съм своя отчет като първо искам да го коментирам с Областния партиен съвет, а след това ще го предоствя и на медиите.
Най-важна за мен ще бъде оценката от общинските партийни конференции. Разбира се, не е без значение, какво ще бъде тяхното отношение към номинирането ми за народен представител. Това според мен е първостепенен въпрос за всички народни представители, без значение от коя политическа сила са те.
Много важно е, как ще бъде конструирана листата в 15-ти Плевенски многомандатен избирателен район, както и националната листа.

rumen1
Това са думи на народният представител от БСП и водач на депутатската листа на Левицата от 15-ти Плевенски МИР – Румен Петков. Те бяха казани преди няколко дни на пресконференция, на която заедно с него бяха и кметовете на Белене и Никопол. Това стана в края на събитието и то след като Петков вече бе попитал за въпроси журналистите, а такива не бяха зададени. Отбелязваме този факт, за да подчертаем, че месец преди окончателното обявяване на депутатските листи, неформалният лидер на червените в Плевенско реши да постави, както се казва, картите на масата.
Това премерено и отдавна обмислено изказване на Румен Петков, би трябвало да се разглежда в контекста на две събития в живота на Столетницата. Първото – последният конгрес, на който Станишев наложи решението, Пленумът на партията, където червеният лидер разполага с мнозинство, да определя окончателния състав и подредба на депутатските листи. Второто – лансираната от Станишев и неговият партиен кръг теза за необходимостта от нови лица. Теза, интрепретирана от самия него по няколко начина: да няма в листите бивши министри, да има млади хора, да се включат партийно необвързани кандидатури. Тоест – все камъни, хвърляни в градината на „старите герои” на Левицата, между които е и Румен Петков.
Именно в този контекст, думите на Петков, казани на пресконференцията в Плевен, би трябвало да означават следното: нека БСП постъпи демократично, като чуе гласа на редовите социалисти по общини и региони, прецени, кой и как е работил по време на мандата – там, където е избран, и за тези, които са го избрали, и тогава пленумът да реши – ще се съобрази ли с мнението на членовете и симпатизантите на левицата, или не. Думите на Петков подсказват и нещо друго, а именно, че тази позиционна борба преди реденето на депутатските листи, не е негово солово изпълнение, а организирана на национално ниво съпротива на определени кръгове в левицата, чиято цел са не толкова предстоящите парламентарни избори, а разклащане на стабилното в момента партийно присъствие на Станишев. Опитният плевенски политик и депутат, според нас, даде да се разбере, че не депутатското място, а съвсем друга е голямата политическа цел. Позиция, която бихме могли да коментираме като доста разумна, с оглед на неясната политическа ситуация в България, динамиката на протестните действия, очертаващата се патова ситуация след изборите през май и голямата вероятност от едни нови избори през есента. Политики, които неговите опоненти, поне на местно ниво, май не преценяват с хладен ум, увлечени от емоцията по едно близко депутатско кресло, в което, обаче, опасността да поседят само няколко месеца е съвсем реална.
За това и Плевен за Плевен си позволява една скромна политическа прогноза, че в следващото издание на Народното събрание процентът на хората, преживяли най-краткия депутатски мандат, ще бъде най-високият в новата история на България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: