Разпределиха количествата билки от лечебни растения под специален режим

05.03.2013 13:02

ранилист

В последния ден на февруари РИОСВ – Плевен свика комисия с представители на РДГ – Ловеч, СЗДП ТП ДГС-Плевен, Община Долни Дъбник, Държавните горски стопанства и общините от Ловешка област. Тя разпредели количествата билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване, определени за 2013 година със заповед на министъра на околната среда и водите, въз основа на подадени от билкозаготвителите заявления за ползване на билки от лечебни растения в Плевенска и Ловешка области. Разпределени са количества от цвят лечебна иглика и стрък лечебен ранилист за област Ловеч и за стрък лечебен ранилист за област Плевен.

иглика
Специалният режим на опазване и ползване се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата. Отнася се за лечебни растения, които се събират с търговска цел.
В заповедта на министъра на околната среда и водите се посочва и кои лечебни растения под специален режим на опазване и ползване е забранено да се събират с търговска цел през съответната година. Сред тях са лечебна ружа, бял оман, див чимшир, дилянка и др.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: