Митрополит Неофит е новият български Патриарх

24.02.2013 13:57

неофит

Русенският митрополит Неофит е избран за новия водач на Българската православна църква. Той беше избран с обикновено мнозинство на балотажа с 86 гласа. Вторият кандидат беше Ловчанският митрополит Гавриил. Неофит е третият български патриарх в най-новата ни история, след Максим и Кирил. С тържествено биене на църковните камбани на храм-паметника „Св. Александър Невски“ беше оповестен краят на Патриаршеския избирателен църковен събор.
При първото гласуване за Русенския митрополит Неофит гласуваха 72-ма, за Ловчанския Гавриил – 43-ма, а за Старозагорския Галактион – 22-ма. Имаше и една невалидна бюлетина.
Новоизбраният патриарх, придружен от литийно шествие, ще отиде в Храм-паметника „Св. Александър Невски“, където ще му бъдат дадени знаците на патриаршеското служение – бялото було и жезъла. Митрополити от Светия синод ще възведат на патриаршеския престол новия глава на Българската православна църква в присъствието на двама патриарси и многобройни делегации от останалите поместни православни църкви.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: