В Плевен се проведе четвърти турнир от веригата „Млад гросмайстор“

21.02.2013 12:01

Общо 49 шахматисти от Плевен, Велико Търново, Враца и Червен бряг си оспорваха първите места в поредното издание на „Млад гросмайстор“, което се проведе на 16 и 17- ти февруари в комфортната зала на хотел „Балкан“.

шах1

Турнирът се организира и провежда от СКШ „Плевен 21“, партньор в проекта „Надеждите на България“. До края на месеца ще се проведат надпреварите и в другите градове- партньори Варна,Шумен, Пловдив и Благоевград. След изиграването и на петия турнир ще стане ясно, кои са 16-те финалисти от петте града, организатори на веригата. Така общо 80 от участниците в състезанията ще придобият правото да се явят на финален турнир в Трявна, който ще се проведе от 10 до 12 май. В Трявна ще бъдат допуснати да се включат и шахматисти, които не са успяли да спечелят квоти, като условията за тях е да са играли в поне 3 турнира от веригата, и да заплатят своите разноски по престоя.
В Трявна ще се определят най-достойните шахматисти, които ще представят страната ни на традиционния международен фестивал „Надеждите на света“, провеждащ се в Грандхотел Варна през юни.
По регламент състезанието в Плевен се проведе в седем кръга в две групи. Първата излъчва победители до 8 и до 10 години, общо момичета и момчета, а втората- до 12 и до 16 години, общо момичета и момчета.
При най-малките участници до 8 години отново победител е момиче.Този път най-много точки събра Емилия Петрова, първокласничка от НУ“Христо Ботев“ Плевен. С актив от 4 точки тя изпревари по допълнителни показатели Никола Николов от Велико Търново, който финишира със същия актив. Третата награда взе Преслав Вельов от Червен бряг с 3,5 точки. Четвърта със същия актив остана Ева Русева от Плевен, победителка в две от предишните надпревари.
При десет годишните първото място спечели гост от Враца- Георги Игнатов с категоричния резултат 6,5 точки от 7 възможни. Талантливото момче завърши наравно само партията си с Михаил Кирков от Плевен, победител в турнира през януари. Плевенският шахматист зае второто място, а трети се нареди неговият съотборник Валентин Митев- първенец от месец декември с 5,5 натрупани точки. Друг състезател на Враца пък спечели четвъртата награда- Стивън Василев със същия актив.

шах3

В групата до 12 години пълен триумф постигнаха плевенските момчета, които окупираха първите четири места. Най-добро представяне направи Давид Цветанов от ОУ „Йордан Йовков“ с 4 точки, за който това е втора победа от веригата. С 4 точки след него се нареди Владимир Върбанов, също двукратен победител от предишни издания. Никола Николов спечели третата награда с 4 точки, а Стилиян Нановски се нареди четвърти с 3,5 точки.
При 16 годишните отново на върха застана Емил Стефанов от Велико Търново, който е единственият трикратен победител. Държавният шампион до 14 години за 2012 година, събра общо 6 точки. Така с три първи и едно второ място амбициозният състезател на ШК „Етър“ Велико Търново си подсигури участие на финала в Трявна и през март може и да не участва в петия турнир. Втора се класира неговата съотборничка Ива Пенчева с 5,5 точки. Третата позиция остана за плевенчанина Дарио Дерешки, натрупал 5 точки, а четвърта се нареди Никол Илиева, също от Плевен с 4,5 точки.
Класиралите се до 4 място във всички възрастови групи бяха наградени с шахматни учебници, преведени на български и специално издадени от проекта. Грамоти получиха и всички участници в турнира.
Ето и класирането по възрастови групи преди решаващия пети турнир, който ще се проведе на 16 и 17-ти март в хотел „Балкан“ Плевен и ще стартира в 10:00 ч. в съботния ден :

шах2
– до 8 години: Ева Русева 52 т., Никола Николов 52 т., Преслав Вельов 50 т., Кристина Апулчева 46т., Иван Червенков 46т. и Трифон Трифонов 45 т.
– до 10 години: Валентин Митев 52 т., Кристиян Григоров 49 т., Захари Иванов 48 т., Михаил Кирков 47 т., Стефан Янев 45 т. и Георги Игнатов 40 т. от 3 изиграни турнира.
– до 12 години: Давид Цветанов 58 т., Владимир Върбанов 57т., Стилиян Нановски 50 т., Никола Ненков 46 т. и Румен Кънчев 45 т.
– до 16 години: Емил Стефанов 59 т., Дарио Дерешки 42т., Ива Пенчева 46 т., Симонета Иванова 42 т. от 3 турнира и Никол Илиева 41 т.
Преди последната надпревара на 16 и 17-ти март състезателите на СКШ „Плевен 21“ водят в 3 от групите и имат шансове да спечелят 12 от 16-те места, даващи право на участие в Трявна през май. Успешен турнир!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: