Генералният консул на Турция посети Плевен

11.02.2013 18:47

Нека приятелството между нашите страни бъде вечно, записа в Почетната книга на Община Плевен Генералният консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи при днешното си посещение в нашия град. Той се срещна днес с председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов, кмета проф. Стойков и неговия екип.

консул на турция
България и Турция са две съседни приятелски и съюзнически страни, подчерта по време на разговорите дипломатът. Положителни сигнали за общото разбирателство между тях са посещението на Президента Росен Плевнелиев в южната съседка, както и създаденият съвет на високо равнище с участието на министри от двете държави. Това е една солидна политическа основа, която определя и перспективата за развитието и разширяването на икономическите ни отношения, категоричен бе той. Въпреки финансовата криза Турция се развива динамично и бихме желали да споделим своите успехи със съседните страни за повишаване на тяхното благосъстояние. Това би било възможно чрез увеличаване броя на турски фирми на българска територия, сериозен потенциал виждаме и в областта на туризма особено след въвеждане на визови облекчения за турски граждани. Сферата на образованието също е подходяща за нашето сътрудничество, броят на нашите студенти нараства с всяка изминала година, заяви още г-н Джебеджи.
Голяма част от инвестициите в Община Плевен са резултат от изпълнението на важни проекти по европейски програми, договорите за които само през изминалата година възлизат на над 63 милиона лева. Създаването на благоприятни условия за наши и чуждестранни инвеститори е един от основните акценти в нашата работа и е предпоставка, освен фабриката „Сартен”, в Плевен да заработят и други турски предприятия, допълни още той.
Генералният консул прояви интерес към нарастващия брой чуждестранни студенти в плевенския Медицински университет и желание при следваща своя визита да посети висшето учебно заведение.
Проф. Стойков връчи почетен плакет на Община Плевен на турския дипломат.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: