Мемоарите на един професор по химия

03.02.2013 11:16

С книгата си „Вместо мемоари” общинският съветник от БНД-Обединена десница Константин Мутафчиев изненада своите колеги в плевенския местен парламент и журналистите, отразяващи дейността на законодателния орган.
Професор Мутафчиев работи 30 години като преподавател в Медицинския университет. Той е доктор на медицинските науки и доктор по химия. В кратките си „мемоари”, като не изневерява на познатия ни негов сериозно-хумористичен стил и склонност към мерената реч, той е включил три текста, които трудно можем да определем жанрово, но пък спокойно можем да наречем – стилистично единни. А именно: „Как студент по медицина срещна се с хемоглобина”, „За мангана, за дисертацията и за още нещо….”, „Смешки и закачки с осмомартенската лотария през 1981 година”.

вместо мемоари
Нека все пак цитираме няколко думи от заключителната част на книгата, в която авторът събира в размисъл-послание опитност, скепсис и мъдрост: „ Що се отнася до времето, за което става дума в тази книжка, това беше нашето време. С всичките му неудачи, недоимъци и кривулици. Ние живяхме в него. В него се влюбвахме, обичахме, радвахме се на децата и внуците си. И ако днес нещо не ни харесва от него – причината е в нас, защото сме позволили на това, което не ни харесва, да се е случвало!”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: